Hlavní obsah

Manželé Stiassni se vrací do brněnské vily - na portrétech

Novinky, Kateřina Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se většina našich památek uložila k zimnímu spánku, tak pro vilu Stiassni, stejně jako pro další brněnské vily (Jurkovičovu, Löw-Beer a Tugendhat), to neplatí. Otevřeno má celoročně, vždy od pátku do neděle. Prohlídky s průvodcem začínají každou celou hodinu od 10 do 16 hodin.

Foto: Kateřina Konečná

Vila Stiassni v Brně - Pisárkách

Článek

Vila Stiassni představuje neobjevený brněnský kout plný klidu, přitom na dosah rušného výstaviště a centra města. Vyrazit můžete jen do zahrady, rozprostírající se na více než třech hektarech, nebo zamířit na komentovanou prohlídku vily.

V interiérech vás čekají nejen honosné společenské salonky či jídelna, ale po mohutném dřevěném schodišti se dostane i do soukromých pokojů zadavatelů stavby – rodiny textilního průmyslníka Alfreda Stiassni. Každý člen rodiny, Alfred, jeho žena Hermine a dcera Suzanne, měl sám pro sebe tři pokoje – šatnu, koupelnu a ložnici. Dcerka dokonce disponovala vlastní hernou a rozlehlou terasou.

Snad osudovým číslem je pro vilu Stiassni čtrnáct. Na Hroznové ulici v Pisárkách ji najdete pod číslem popisným 14, po několika desítkách let, kdy složila jako tzv. vládní vila, se její brána otevřela široké veřejnosti v roce 2014 a letos 14. ledna se do vily vrátí i manželé Stiassni, přesněji jejich portréty. Originály se bohužel ztratily, ale jejich podoba je známa z kvalitních fotografií, podle kterých byly vytvořeny kopie. Tyto kopie budou po slavnostním předání součástí vily a návštěvníci je tak uvidí během prohlídek. Poprvé již tento víkend.

Reklama

Výběr článků

Načítám