Hlavní obsah

Málo známý Pajrek sloužil jako významná pevnost ve válkách s Bavory

Novinky, Vratislav Konečný

Jméno je zřejmě zkomoleninou německého Bayereck - Bavorský koutek. Hrad s pozůstatky obrovského donjonu stojí na výběžku hory Hraničář u Nýrska. Mnoho z něj už nezbylo, ale za výlet stojí, zvláště na podzim je to tu velmi romantické. Kopec býval kdysi holý, teď se budete toulat ve spadaném listí.

Foto: Vratislav Konečný

Pajrek byl pevností proti Bavorům, i sídlem bandy lapků

Článek

Janovičtí byli významným rodem

Hrad stojí na konci dřívějšího Královského hvozdu, postavili ho ve 14. století páni z Janovic. Jako první se uvádí Něpr z Janovic, datace je z roku 1356. Janovičtí často napadali své bavorské sousedy, ti se jim to snažili oplácet, třenice tu byly velmi časté.

Pod hradem se do sebe v roce 1467 zakousla vojska bavorských křižáků a sbory Jiřího z Poděbrad. Bavory porazili pod vedením majitele hradu Racka z Janovic.

Odveta přišla roku 1472, k pevnosti nad řekou Úhlavou přitáhlo bavorské vojsko a oporu české šlechty v tomto kraji vypálilo a rozvalilo.

Loupežením přišel o hlavu

Pustý hrad kolem roku 1512 obnovil Jindřich Kostomlatský z Vřesovic, osadil je tlupou lapků a drancovali sousedy po okolí. To trvalo osm let, poté byla banda pochytána a Kostomlatského v Praze popravili.

(Plundrování okolních majetků bylo časté, na Přimdě se usadila podobná banda, tu pochytali o více jak sto let dříve, asi 30 lupičů ztrestalo královské vojsko na hrdle.)

Hrad přestal být udržován a roku 1556 je uváděn coby pustý.

Romantické ruiny s velkou věží

Zachovalo se pár obvodových zdí a pozůstatky jedné z nejmohutnějších obytných věží, donjonu, u nás, s půdorysem 16 krát 16 metrů. Věž byla asi třípatrová, funkce byla obytná i obranná. Její nádvorní stěna se zřítila.

Jindřich Kostomlatský z Vřesovic byl příbuzný husitského hejtmana Jakoubka z Vřesovic, který ovládal značnou část severozápadních Čech. Rozvaliny hradu Kostomlaty nebo také Sukoslav se nacházejí pod Milešovkou.

Jindřich si jako mnoho jiných šlechticů jmění hromadil lapkováním, nahromadil si prý značný majetek, také se ho snažili hledači pokladů marně najít.

Jindřicha sťali na popravčím špalku v Praze.

Zvolna do kopce

Cesta je asi dlouhá kilometr a půl od parkoviště, pozvolné stoupání lesem s výhledy na nýrskou údolní nádrž.

V Nýrsku u úpatí hradního kopce stojí lesní amfiteátr. Přírodní divadlo má vstup komponovaný jako gotický hrad, za jevištěm se vypíná skála, která tvoří nádhernou kulisu. Postaveno bylo v roce 1935, po válce sem jezdili i členové Národního divadla - J. Vojta. Z. Štěpánek..., domovskou scénu poskytovalo nýrskému spolku J. K. Tyla. V sedmdesátých letech bylo značně zpustlé, rekonstrukce a obnovy scény se dočkalo v roce 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám