Hlavní obsah

Malí námořníčci zvou na prohlídku mníšeckého zámku

Novinky, Marie Charvátová

Od začátku března jsou již brány zámku Mníšku pod Brdy otevřeny po celý týden od úterý do neděle. O víkendu 5. a 6. března jsou připraveny prohlídky interiérů připomínající období první republiky i pohádkové prohlídky pro děti.

Foto: Anna Čelouchová

Panenky oblečené jako malí námořníci.

Článek

Atmosféra běžného života obyvatel zámku dýchne na návštěvníky Mníšku z bohatě zařízených soukromých pokojů druhého návštěvního okruhu. Mezi ložnicemi, obývacími místnostmi a koupelnami vynikne zejména dětský pokojík plný hraček.

Děti ze zámku se v době zhruba před sto lety od ostatních dětí z města ani moc nelišily. Hrály si se stejnými hračkami, musely se učit na hudební nástroje, maminky je oblékaly do podobné módy. Jaké? Nejoblíbenější byly námořnické oblečky.

Dobře vychované děti z dobře situované rodiny se nemohly objevit jinak než v modrobílém oděvu. Někdo měl proužky, někdo bílou košilku s modrým límečkem. Kluci kalhoty nad kolena, děvčátka sukýnku, podkolenky. Nechyběly barety a různé symboly, kotvy, lodě. Barevná přísnost se později uvolnila, místo modrých límečků a proužků se objevovaly nejčastěji různé odstíny červené a hnědé.

Do námořnického oblečku si děti oblékaly při hraní i svoje panenky. Holčičky si hrály na chůvy a na maminky a dělaly vše tak, jak to viděly kolem sebe. Své panenky oblékaly podle poslední módy a dvě takové sedí i na pohovce v dětském pokojíčku mníšeckého zámku. Kromě nich je pokojík plný i jiných her a hraček. Je tu model školní třídy, malý domeček s nábytkem, plyšoví medvídci, karty a puzzle, hra na dostihy.

O víkendu můžete na zámku v Mníšku navštívit dvě prohlídkové trasy i program pro rodiny s dětmi. V sobotu 5. března jsou připraveny Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou, při kterých uvidíte reprezentační místnosti a budete hledat zatoulané pohádky, v neděli 6. března to budou Pohádkové prohlídky za zámeckými strašidýlky. Při nich pro změnu zavítáte do soukromých komnat a uslyšíte zábavné vyprávění o strašidýlkách posledních pánů. Chodila tu i bílá paní nebo bezhlavý rytíř? A co strašidla z okolních brdských lesů?

Reklama

Výběr článků

Načítám