Hlavní obsah

Malé pacienty v ostravské nemocnici budou bavit babičky

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebýt sestry Hermíny, paní Milada Malá z Ostravy by si za dětmi dále jen stýskala. Bývalá učitelka se malým školákům věnovala s láskou celých 37 let svého života, ale posledních deset let je již v důchodu. Teď se ve svých 68 letech za dětmi vrátí, byť na jen chvíli.

Foto: Archiv ČPZP

Ilustrační foto

Článek

Milada Malá je totiž jednou ze 14 babiček, které souhlasily s tím, že budou docházet v rámci projektu Počteníčko s babičkou a ČPZP do ostravské nemocnice potěšit malé pacienty. Seniorky jim budou číst pohádky, říkanky, povídat si s nimi, hrát a kreslit. Dětem se budou věnovat od začátku prosince po dobu tří měsíců.

„Strašně se mi po dětech stýská, mám je moc ráda, celý život jsem se jim věnovala a škola byla můj koníček. Do Počteníčka mě navedla moje sestra Hermína Galašová, která mi o něm nadšeně vyprávěla. Takže do toho jdeme spolu,“ těší se paní Malá.

Počteníčko považuje za dobrou aktivitu. „Dětem se tím dá trošku radosti a vzpruha. Moje dcera byla v nemocnici ve svých 13 letech a byla z toho moc špatná, tak si myslím, že je pro děti fantastická věc, že kromě rodičů a personálu za nimi bude někdo docházet,“ uvedla bývalá kantorka, která učila školní děti od roku 1965 do roku 2002. Vlastní děti má dospělé a vnuky odrostlé, a také proto se na setkání s nemocnými dětmi tolik těší.

Pilotní projekt Počteníčko s babičkou a ČPZP připravuje ostravská firma IS Servis ve spolupráci s Klinikou dětského lékařství Městské nemocnice Ostrava a organizací školských seniorů. „Nápad je sice pěkná věc, ale bez České průmyslové zdravotní pojišťovny bychom projekt nemohli realizovat. Máme sice podporu ze strany primáře dětského oddělení a babiček, ale někdo musí zaplatit nutné výdaje na zakoupení knížek, pastelek a papírových čtvrtek. Babičky do projektu vloží svůj volný čas a energii, a jen díky ČPZP nebudou muset ze svého důchodu vydat ty dvě nebo tři stokoruny, které je bude cestování za dětmi stát,“ vysvětlil garant projektu Ivan Sekanina.

„Podporou tohoto ojedinělého projektu chceme přispět k rozvoji mezigeneračních vztahů, ke zpříjemnění pobytu dětí v nemocnici a k aktivizaci seniorů. Během návštěv seniorek v nemocnici se děti rozptýlí, zapomenou na své bolístky a možná se i rychleji uzdraví a dostanou domů, což koneckonců znamená i nižší náklady na léčbu. Ale zabaví se také babičky, zapomenou na své problémy, budou se znovu cítit potřebné a samy si užijí pěkné chvíle s dětmi,“ uvedla zdravotní ředitelka ČPZP MUDr. Renata Knorová, MBA.

Babičky budou číst dětem jednu hodinu denně, včetně sobot a nedělí vždy od 14 do 15 hodin. Jde o pilotní projekt, který potrvá v Městské nemocnici Ostrava tři měsíce, tedy do konce února roku 2013. Pokud se seniorky u nemocných dětí osvědčí, není vyloučeno, že se projekt rozšíří do dalších nemocnic.

ČPZP se sídlem v Ostravě a s téměř 1,2 pojištěnci je třetím nejvýznamnějším subjektem mezi zdravotními pojišťovnami v České republice. Na území celé republiky má více než 120 poboček.

Reklama

Výběr článků

Načítám