Hlavní obsah

Malá valašskomeziříčská firma vstupuje s unikátním zařízením poprvé na český trh

Novinky, Kateřina Martykánová

Ačkoliv firma Fitcraft Energy vznikla v České republice, dosud vyráběla a dodávala takzvané ostrovní systémy pouze zahraničním zákazníkům, jako jsou nemocnice, nepřístupné horské oblasti nebo průmyslové firmy. Nyní chce přinést energetickou soběstačnost i českým domácnostem.

Foto: Fitcraft energy

Akumulační zařízení SaveBOX-HOME může být umístěno v technické místnosti nebo třeba v garáži. Pro majitele elektromobilů slouží jako dobíjecí stanice.

Článek

Uložit si nadbytečnou elektrickou energii, chytře ji distribuovat do domácnosti a stát se tak energeticky nezávislým. To je hlavní princip unikátního systému malé valašské firmy Fitcraft Energy z Valašského Meziříčí. Ta své akumulátorové jednotky dodala zatím jen v průmyslovém provedení do zahraničí. Jejich ostrovní systémy v rámci humanitárních akcí využívá dokonce i britská královská rodina. 

Od konce února se mohou na českém trhu zákazníci setkat s tímto speciálním zařízením SaveBOX-HOME určeným pro rodinné domy, na které lze získat dotaci z programu Nová zelená úsporám. 

Ojedinělý systém dokáže shromažďovat elektrickou energii vyrobenou z fotovoltaických panelů a distribuovat ji do domácnosti – napájet tak spotřebiče nebo jej použít jako záložní zdroj energie. Naopak nabíjet se může přímo z elektrické sítě, z elektrického generátoru, fotovoltaických panelů či větrné turbíny.

„Naším zákazníkem je majitel rodinného domu, který chce být energeticky soběstačný, věří obnovitelným zdrojům a není mu lhostejná ekologie,“ uvádí Martin Dorazil, vedoucí vývoje ve společnosti Fitcraft Energy.

Na českém trhu je akumulační systém k dostání ve dvou variantách pro různě energeticky náročné stavby, které se liší pouze počtem akumulátorů uvnitř těla. Svým vzhledem jednotka připomíná moderní plynové kotle. Navíc program akumulátoru lze díky připojení k internetu a technologii NFC ovládat buď online, nebo přímo ze svého telefonu.

Česká společnost Fitcraft Energy, která patří mezi přední výrobce ostrovních systémů. I přesto, že na trhu působí od roku 2010, realizovala řadu úspěšných zakázek po celém světě. Uspět se jí podařilo zejména na náročném britském trhu. Mezi její nejznámější zakázky patří například vytvoření nezávislého energetického zdroje pro zcela odříznutou komunitu v Peru, dále v Lesothu (financováno přímo britskou královskou rodinou), dalších částech Jižní Ameriky a na malých ostrovech v Řecku, Karibiku a Panenských ostrovech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám