Hlavní obsah

Malá středověká perla v jihotyrolském údolí Vinschgau

Novinky, Roman Mašín

V kouzelném prostředí jihotyrolského údolí Vinschgau je mezi jabloňovými sady a vinicemi ukrytá skutečná perla - středověké město Glurns. Sevřené mezi alpskými velikány uprostřed zelené roviny vyniká jeho starobylá krása. Glurns je jedinou obcí v údolí Vinschgau se statutem města.

Foto: Roman Mašín

Celkový pohled na Glurns ze severu.

Článek

Už staří Římané poznali strategickou polohu na obchodní stezce Via Augusta mezí Římem a Švýcarskem, ale první zmínky o Glurnsu jsou až z roku 1163 n. l. Rozhodující byl ovšem rok 1294, kdy město získalo právo pořádat vždy 24. srpna bartolomějské trhy, které se staly konkurencí trhů z dnes švýcarského Müstairu.

Město vznikalo klasickou výstavbou uvnitř městského opevnění. To dnešní až 10 metrů vysoké pochází ze 16. století. Jedinou stavbou vně městských hradeb je gotický farní kostel sv. Pankrase. Do města vedou pouze 3 brány - Schludernská, Malská a Tauferská. A proč mluvím v přítomném čase? Protože v Glurnsu se městské opevnění zachovalo ve zcela původním stavu a původní město je tak uzavřeno na ploše přibližně 500 x 300 metrů. Návštěvníci si tak mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jak velká byla původní středověká města.

Samozřejmě výstavba v Glurnsu prošla za staletí všemi možnými úpravami, především po velkých požárech. Ale stále tady najdete plno středověkých domů ze 16. století. Glurns je nejmenším jihotyrolským městem s celkem 880 obyvateli a obývanou plochou 4,2 kilometru čtverečního.

Nejznámější ulicí města je Laubengasse, tedy ulička podloubí. Tady byly dříve krámky řemeslníků, kteří prodávali své výrobky a nabízeli služby. Nízká podloubí jsou po obou stranách ulice a tady nasajete skutečně středověkou atmosféru. Dodnes se tu jednou měsíčně pořádají trhy. Na několika místech hradeb byly obnoveny i vnitřní dřevěné ochozy, takže se můžete podívat i na město z výšky. V tauferské bráně je navíc galerie, kde se pořádají zajímavé výstavy spojené s historií města nebo jeho známými rodáky.

Právo pořádat trhy se tu udržuje už po staletí. Tím nejznámějším je podzimní Seelenmarkt (v místním nářečí "Sealamorkt"), který se pořádá na svátek zemřelých, tedy vlastně "dušičkový trh". Ale nemusíte mít obavy, neobchoduje se na něm se hřbitovními potřebami. Je to normální selský trh, na němž nakoupíte dobroty z místní produkce, včetně světoznámého jihotyrolského špeku. Ale také oblečení, boty a všechny možné řemeslné výrobky. V úzkých středověkých uličkách na každého dýchne skutečně romantická atmosféra dávných staletí.

Glurns nežije jen středověkou minulostí. Například v pekárně a kavárně Riedl můžete ochutnat výtečné domácí zmrzliny. Skutečnou perlou je tady zmrzlina z bezových květů (Holundereis). Za kulinářskými požitky můžete vyrazit třeba do restaurace hotelu Post. Najdete tu výtečnou jihotyrolskou kuchyni a také se domluvíte česky, protože část personálu je z Čech a Slovenska.

Velice oblíbené jsou také noční procházky městem s průvodcem. Osvětlené středověké budovy vytvářejí magickou atmosféru. Bydlet můžete přímo ve městě nebo hned za hradbami, kde je několik příjemných penziónů nebo kemping "Im Park".

A jeden tip na závěr - nejkrásnější cestování po údolí Vinschgau je na kole, které si můžete půjčit na některých nádražích. Původní římská stezka Via Augusta je dnes cyklostezkou a samozřejmě vede i přímo kolem Glurnsu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám