Hlavní obsah

Malá brdská výprava k zámečku Tři trubky a k Padrťským rybníkům

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý den po oficiálním otevření dřívějšího Vojenského újezdu Jince jsme svůj turistický výlet nasměrovali právě sem. Vydali jsme se ovšem na místa, která již byla delší dobu o víkendech přístupná turistům - cílem se nám stal lovecký zámeček Tři trubky a poté Padrťské rybníky.

Foto: Jana Bečková

Dolejší padrťský rybník

Článek

Pohodlně jsme přijeli z Rokycan do autobusové zastávky Strašice-Huť a vykročili po žluté turistické značce k okraji bývalého vojenského újezdu. Zde jakékoliv turistické značení končí, jen některé lesní cesty jsou pojmenovány a označeny tabulkami s názvy - např. Lesní cesta Josefka nebo Míšovská.  

Orientovali jsme se podle mapy v mobilním telefonu a rovněž podle klasické mapy. Po zhruba čtyřech kilometrech jsme došli k zámečku Tři trubky a prohlédli jsme si jeho exteriér. Především na této části cesty cedule upozorňují: Vstup zakázán. Prostor bez pyrotechnické asanace. Znamená to neopouštět asfaltové a zpevněné trasy, po nich se lze k zámečku pohodlně dostat.

Lovecký zámeček poblíž soutoku Třítrubeckého (dříve Černého) a Padrťského potoka byl vybudován na konci osmdesátých let 19. století Jeronýmem Colloredo-Mansfeldem. Stavbu navrhl  vídeňský architekt italského původu Camillo Sita v duchu doznívajícího romantismu. Po zřízení vojenské střelnice byla z interiérů většina loveckých sbírek přesunuta na Dobříš. V roce 1930 v tomto nově upraveném loveckém zámečku přespal prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Odtud již pomalu stoupáme směrem k Padrťským rybníkům, což logicky vyznívá zvláštně, jelikož rybníky se nalézají zhruba ve stejné nadmořské výšce, ale z důvodu nutnosti dodržovat trasu výletu po zpevněných cestách je třeba jít po trase, která nevede hned přímo k uvedeným vodním plochám.

Když jsme vystoupali nad údolí Padrťských rybníků a bývalou obec Padrť, ráz krajiny se změnil. Spatřili jsme rozsáhlou plochu, před námi byl vidět i zasněžený vrch Kočka s nadmořskou výškou 789 m n. m. Další zvláštností tu je, že v zatáčkách se povrch asfaltových cest klesajících do údolí Padrťských rybníků mění na dlažební kostky. Před námi byla rozsáhlá plocha využívaná dříve zřejmě k výcviku tankových jednotek, a proto jsou v zatáčkách ony dlažební kostky -  na planině jsou občas vidět i staré terče.

Tuto část vojenského prostoru zabral německý wehrmacht a poté čs. armáda. Nalézaly se zde obce Padrť (ta především kolem rybníků) a Přední Záběhlá a Zadní Záběhlá nad rybníky v lese. Obce, stejně jako i další, jež byly vysídleny v roce 1939 německým wehrmachtem, se po osvobození vrátily zpět, aby vzápětí po komunistickém převratu byly podruhé, již definitivně vystěhovány a srovnány se zemí.

Pomalu, jak cestou klesáme, míjíme další, menší rybníky, až jsme se dostali k Dolejšímu Padrťskému rybníku - jeho plocha zabírá 65 hektarů, Hořejší Padrťský rybník má 115 hektarů. Jelikož jsme měli v nohou přes 12 kilometrů cesty v mrazivém počasí - zvláště na planině u rybníků ledový vítr snižoval pocitovou teplotu, rozhodli jsme se vydat do další značené Míšovské lesní cestě do stejnojmenné obce s vyhlášeným občerstvením u silnice.  

Hořejší rybník jsme tak minuli, vystoupali do výšky 700 m n. m. a poté po opět jako podle pravítka nakreslené silnici klesali až do Míšova.

Reklama

Výběr článků

Načítám