Hlavní obsah

Magistrát města Ostravy uspořádal Den otevřených dveří

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci oslav výročí založení Československa uspořádal Magistrát města Ostravy Den otevřených dveří pod názvem Ostrava slaví 30. let od sametové revoluce. Na Prokešově náměstí, kromě stánků s informacemi, dominovalo Hořící srdce svobody.

Foto: Josef Zajíc

Pásmem vzpomínek na sametovou revoluci provázeli Tomáš Jirman a Jiří Sedláček. Zpívalo vokální uskupení 5PAD, hráli Big band Vratimov.

Článek

Ještě před začátkem 13 hodiny se Prokešovo náměstí zaplnilo lidmi, kteří již využívali stánky s informacemi neziskových organizací, které především dětem nabízely pěkný, zábavný a zajímavý program, děti si vytvářely svoje vlastní výrobky a odnesly si i malé dárečky.

Dlouhá fronta stála na nákup suvenýrové eurobakovky s nulovou hodnotou s motivem města Ostravy.  500 zájemců koupilo 3 500 kusů. Na náměstí dominovalo " Hořící srdce svobody ", kam postupně lidé zapalovali další a další svíčky, a tak vznikal symbol revoluce a svobody.

Na podiu probíhal program, kde zábavnou formou moderátoři postupně vysvětlovali, co se v Československu v listopadu 1989 stalo. Moderátory Jiřího Sedláčka a Tomáše Jirmana střídala kulturní vystoupení špičkových zpěváků vokálního uskupení 5PAK a sametové melodie zahrál Big band Vratimov.

Od 13,00 až do 17,30 hodin se tvořila druhá fronta, a to na komentovanou návštěvu, tedy den otevřených dveří, kdy se návštěvníci dostali tam, kde noha běžného občana v běžný den nevkročí. Skupiny asi po čtyřiceti lidech prováděli zkušení průvodci. Tuto programovou nabídku navštívilo, podle tiskové mluvčí MMO Andrey Vojkovské, 619 zájemců.

Na každém stanovišti návštěvníci zažili překvapení formou divadelního skeče, kdy herci Národního divadla moravskoslezského v Ostravě předvedli jak to " chodilo" ještě před rokem 1989. Velmi veselá a pravdivá byla ukázka v obřadní síní.

Ve třetím patře návštěvníci zasedli do míst, kde zasedá zastupitelstvo města Ostravy. Tentokrát nejvyšší šéf lidových milicí organizoval zásah proti demonstrantům.

Mnozí návštěvníci poprvé viděli paternoster, oběžný výtah, který jezdí neustále v kruhu. Z něj pak vystupovaly modelky, které předváděly módu let před třiceti a více roky.

V kanceláři - pracovně primátora města Ostravy Tomáše Macury měli náštěvníci dotazy. Otázky zněly, jak to bude s tramvají v Porubě - Pustkovci, kdy se "rozjede" prodloužená Rudná a co bude s  fotbalovým stánkem na Bazalech.

Po 50 minutách komentovaná prohlídka skončila. Každý návštěvník obdržel drobný dárek.

Třetí fronta stála ukázněně k návštěvě vyhlídkové věže. Nová radnice byla postavena v roce 1925 -  1930, otevřena byla 28. října 1930. Spolu s vyhlídkovou věží slouží již 89 let. Návštěvníci, a bylo jich 777, tak za optimálního počasí zažili pěkné pohledy a rozhledy do Ostravy a okolí.

Na náměstí pak od samého počátku postupně rostlo Hořící srdce svobody, u kterého měli čestnou stráž junáci. K základu hořícího srdce návštěvníci přidávali další svíčky jako poctu symbolu revoluce a svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám