Hlavní obsah

Magistr Kelley ožívá na Křivoklátu. Večerní prohlídka rozšíří denní nabídku

Novinky, Ivana Kvasnicová

Hrad Křivoklát je jedním z nejstarších hradů českých knížat a králů. Unikátní původní hradní kaple, královský a rytířský sál s expozicí gotického malířského a sochařského umění, fürstenberské muzeum a obrazárna, vězení, velká věž s loveckými sbírkami i procházka po hradbách k denní i noční prohlídce

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů. Současný rozsáhlý gotický královský hrad vznikl za panování Přemysla Otakara II. ve 13. století na místě staršího raněstředověkého hradu, zmiňovaného poprvé roku 1190. Výrazně přestavěn byl Václavem IV. a později velkoryse dobudován ve stylu tzv. vladislavské gotiky Vladislavem Jagellonským. Tehdy hrad získal podobu, která z něj učinila velkolepou panovnickou rezidenci, jednu z nejhonosnějších ve střední Evropě, v níž se v hlavních rysech dochoval dodnes.  

V 16. století, kdy byl hrad majetkem Habsburků, vzniklo proslulé vězení a mučírna s mučícími nástroji. Jedním z nejslavnějších vězňů za císaře Rudolfa II. byl alchymista Edward Kelley. 

Alchymista Edward Kelley

Edward Kelley byl anglický alchymista pobývající na dvoře císaře Rudolfa II. v Praze. Sám císař ho pozval ke dvoru poté, co se doslechl o jeho alchymickém umění od Viléma z Rožmberka z Třeboně, kterého údajně vyléčil z těžké nemoci. Císař zahrnoval Kelleyho svou přízní, aby získal slíbená alchymistická tajemství. Jako dvorní alchymista se tak domohl značného jmění i šlechtického titulu rytíř z Imany.

Jeho přízeň však nebyla nekonečná, a tak poté, co zabil v zakázaném souboji císařova dvořana, byl zatčen a uvězněn na hradě Křivoklát. Rudolf II. mu pak vzkázal, že svobodu získá až poté, co dostane návod na výrobu zlata, elixíru věčného mládí, kámen mudrců i jiné magické recepty. Kelley pobyl na Křivoklátě dva a půl roku, jeho vězením byla na počátku podzemní kobka ve věži Huderka. V přízemí věže dodnes můžete nahlédnout zamřížovaným otvorem do temné kobky, kde Kelley pobýval.

 Prohlídky hradu Křivoklát

Všechny prohlídkové okruhy jsou od 1. 7. do 31. 8. 2014  otevřeny od  9. do 18. hodin denně kromě pondělí. Prohlídkový okruh bez průvodce  „NA HRADBY" je  otevřen denně včetně pondělí.

 Magistr KELLEY ožívá...

Kostýmovaná noční prohlídka v interiérech hradu s divadelním představením s tajemnou postavou hradu Magistrem Edwardem Kelleym přinese v několika historických obrazech také jeho příběh.

Na programu je o prázdninách dne 19.7., 8.8. a 30.8., vždy od 20, 21, 22 a 23 hodin. Doba trvání 50 minut.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám