Hlavní obsah

Magická Růže nebes v Dolních Kounicích umí nabít pozitivní energií

Novinky, Vratislav Konečný

Zříceniny bývalého kláštera v Dolních Kounicích mají téměř nadpozemskou atmosféru. V zimě prý ještě umocněnou štiplavým mrazem a pod nohama čerstvě napadaným sněhem. Básník Jan Skácel jim věnoval Rosa Coeli - Píseň o Rose. Magická síla je tu přímo hmatatelná.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Nejstarší moravský ženský klášter

Dolní Kounice leží kousek pod Brnem. Nad městečkem stojí rozsáhlý objekt hradu, v současnosti se rekonstruuje.

Daleko zajímavější je zřícenina gotického chrámu premonstrátek - Rosa Coeli, Nebeská růže. Byl to nejstarší ženský klášter na Moravě, stavěli ho v letech 1181–1183. Klášter se řadí k nejvýznamnějším středoevropským církevním stavbám vrcholné gotiky. Po dokončení jej osídlily jeptišky z Louňovic.

Původní podoba, zřejmě převážně dřevěná, se nezachovala. V průběhu staletí přešel i do držav krále Václava II. Následovala prosperita, zvláště když ho chránil gotický hrad, s nímž tvořil ojedinělý stavitelský celek. Roku 1423 ho vypálili husité, klenba kostela se zřítila a již nikdy nebyla obnovena.

Hříšné jeptišky

Morální úpadek nastal v 16. století. Církevní hodnostáři zjistili, že se tu žije neřestně a velmi pohoršlivě. To dohnalo místní obyvatelstvo k přepadení a zpustošení kláštera, jeptišky se rozprchly po okolí.

Majitelé se zde střídali, ale význam místa postupně slábl. Nakonec se stavbu podařilo nejen udržet, ale provoz i částečně obnovit. V roce 1703 byl znovuzastřešený kostel vysvěcen. Mohutný požár, který městečko téhož roku zasáhl, zničil i klášter. Objekt byl částečně zachráněn v 19. století, po roce 1926 začaly restaurátorské práce.

Je cosi mezi nebem a zemí, v zemi moravské

V současnosti patří klášter římskokatolickému biskupství v Brně. Historické budovy užívají Dolní Kounice, které objekt zpřístupnily veřejnosti. 

Při prohlídce prázdných zdí a sevřeného prostoru si uvědomíte krásu kolem.  Zde je pro senzitivní povahy velký energetický zdroj. Hlavně v místech, ke stával oltář. Je tu jakési nabíjecí místo, zřejmě silné geomagnetické pole. Zjistíte to sami. Ale pozor. Je tu i negativní bod – místo, kam zazdili chlípnou jeptišku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám