Hlavní obsah

Magdaléna oslaví Den Země úklidem

Novinky, Zora Kasiková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usilují o návrat ke zdravému životu a na Den Země pomohou i přírodě. Mladí lidé od 21 do 34 let, kteří se v terapeutické komunitě Magdaléna léčí z různých typů závislostí, společně se svými terapeuty oslaví pondělní Den Země úklidem.

Foto: Zora Kasiková

Okolí kopce Včelník

Článek

S patřičným náčiním vyrazí do lesa na kopci Včelníku, kde komunita sídlí, a uklidí také okolí cest, které slouží lidem z nedaleké chatové osady i z Mníšku pod Brdy k procházkám a výletům. Díky mníšecké radnici budou mít k dispozici kontejner na sesbíraný odpad. Navíc se po celý den obejdou bez elektřiny i dalších neobnovitelných zdrojů energie. Chtějí se tak připojit k mnoha lidem po celém světě, kteří každoročně 22. dubna upozorňují na nutnost ohleduplnosti k přírodě a planetě Zemi obecně.

„Během celé léčby v komunitě se snažíme klientům vštěpit zásady ekologického života a motivovat je k zodpovědnému jednání nejen k sobě samým. Jaro je navíc dobou naděje a nových začátků, což má pro naše klienty symbolický význam – i oni si v sobě musí po dlouhé zimě závislosti uklidit a najít cestu ke zdravému životu,“ uvedl Pavel Hanzal, vedoucí terapeut magdalénské terapeutické komunity.

„Úklidový“ Den Země nebude letos jedinou akcí, kterou se klienti komunity zúčastní veřejného života v okolí místa, kde sídlí. Na Velikonoce sehráli na mníšeckém zámku již tradiční Pašijové hry (tentokrát na motivy Knihy apokryfů Karla Čapka) a v červnu zase vytvoří Pohádkový les pro děti z Mníšku i okolí. Již od vzniku komunity před 15 lety se Magdaléna účastní tradiční Skalecké pouti konané každoročně v červenci u příležitosti svátku sv. Máří Magdalény. A na Vánoce na Včelníku opět připraví slavnostní besídku pro mníšecké děti.

„Naši klienti na podobných akcí zažívají pocit z dobře odvedené práce či potlesk publika, už nemusí jen brát, ale také dávají ostatním něco ze sebe. Lidé se díky tomu mohou přesvědčit, že i z těžké závislosti vede cesta k normálnímu životu,“ dodal Pavel Hanzal z Magdalény.

Reklama

Výběr článků

Načítám