Hlavní obsah

Maďarská Pécs je živoucí učebnicí dějepisu. Své stopy tu zanechali Římané i Turci

Novinky, Jana Vančatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pécs, město s několika tisíciletou historií, své návštěvníky očaruje neopakovatelnou atmosférou. Srdce lačného turisty se jen tetelí, v historickém centru neví, kam by běžel dříve; každé náměstí, ulice nabízejí nové kapitoly pestré, někdy i bouřlivé historie Evropy. Od dob Římanů až po dnešek.

Foto: Jana Vančatová

Katedrála sv. Petra a Pavla v Pécsi je impozantní stavba

Článek

Název města je odvozen z původního středověkého jména Quinque Ecclesiae, tedy název vycházející z jeho pěti kostelů. Českým ekvivalentem je Pětikostelí, v němčině Fünfkirchen. Pětici kostelů naleznete i v městském znaku. Minulost města ležícího na jihu Maďarska nedaleko hranic s Chorvatskem a Srbskem je velmi dlouhá a pestrá.

Jeho historii ovlivnila řada kultur i národů, to se odráží jak v jeho architektonické podobě, tak i kulturním bohatství; obojí jako magnet přitahuje davy nejen maďarských, ale zejména zahraničních turistů. Velmi bohatá je i kulturní současnost; festivalů, které zde jsou pořádány, je opravdu bezpočet. Díky této dokonalé kombinaci bylo Pětikostelí po právu i evropským městem kultury v roce 2010.

V Pécsi pocítíte atmosféru Středomoří, jenom moře chybí; rozkládá se v nížině chráněné před severními větry pohořím Mecsek. Díky příznivému klimatu se v této oblasti usídlili již Římané, kteří s sebou přinesli křesťanství. Nalezli zde výborné podmínky pro pěstování vinné révy, ovoce a ořechů. (Ostatně víno z místních vinic je vyhlášené dodnes.) Původní římská osada jména Sophianae se velmi rychle rozrostla v hospodářské centrum Dolní Panonie.

Za nejstarší a beze sporu i nejvýznamnější památku, jež je od roku 2000 součástí seznamu světového dědictví UNESCO, Pětikostelí vděčí právě Římanům. Je jí nekropole – komplex mauzoleí, zdobených hrobek a kaplí někdejšího hřbitova římského provinčního města Sophinae ze 4. století; hrobky byly postaveny jako podzemní pohřební komory, s nadzemními kaplemi. Hrobky jsou zdobeny nástěnnými malbami zobrazujícími křesťanské biblické motivy. Jedná se o unikátní svědectví období rané říše římské.

Nekropoli čítající 16 velkých hrobek a 100 menších objevili při archeologických pracích v okolí péčské katedrály v 19. století. Nachází se téměř v nezměněném stavu v podzemí Katedrálního náměstí, pouze byly provedeny technické úpravy, aby památka netrpěla náporem turistů, omezeny jsou také návštěvní hodiny.

V místě římského osídlení a nekropole v roce 1009 král Štěpán založil biskupství, vystavěl první chrám, během 11. století došlo k několika jeho přestavbám; podobu té z poslední čtvrtiny 11. století máte možnost si prohlédnout i dnes, tvoří podzemní kryptu Katedrály sv. Petra a Pavla. V době, kdy Pécs byla pod nadvládou Turků (1543-1686), krypta sloužila jako sýpka.

Současná katedrála prošla několika stavebními úpravami, až na konci 19. století jí byla vrácena původní románská podoba. Má úctyhodné rozměry; výška 4 věží (zvonic) je 60 metrů. Od roku 2015 jedna z věží přístupná turistům, z jejího ochozu je krásný výhled. Délka katedrály je 70 metrů, šířka 40; má 3 lodě a 4 kaple, půdorys ve tvaru kříže. V roce 1991 papež Jan Pavel II. jí udělil právo užívat název bazilika minor.

Při návštěvě Pécse se určitě vyplatí zakoupení návštěvnického balíčku zahrnujícího všechny nejdůležitější památky, které určitě ještě navštívíme.

Reklama

Výběr článků

Načítám