Hlavní obsah

Lyžování z doby Rakouska-Uherska startuje společně s Jizerskou padesátkou

Novinky, Milan Turek

V Libereckém kraji jsou výjimečně dobré podmínky pro lyžování, konají se zde významné světové závody. V krajské metropoli Liberci teď navíc Severočeské muzeum pro návštěvníky přichystalo výstavu věnovanou historii lyžování.

Foto: Milan Turek

Přesně v den, kdy začíná Jizerská padesátka otevírá Severočeské muzeum výstavu k historii lyžování

Článek

V den, kdy startuje první závod dnes již legendární 46. ročník Jizerské padesátky, otevírá Severočeské muzeum v Liberci výstavu Počátky lyžování v Království českém.O den dřív, ve čtvrtek 10. ledna, byla na programu vernisáž zmíněné výstavy.

Expozici vytvořilo muzeum ze sbírek severočeských muzeí i ze soukromých sbírek. Návštěvníka udiví obrovská lyžárna uprostřed výstavního sálu, spousty nejrůznějších druhů lyží z počátku lyžování za Rakousko-Uherska. Nejen lyže a vybavení lyžařů, ale i různé diplomy, medaile, ale i jiné dopravní prostředky využívané v zimním období jsou mezi exponáty.

Inspirací k uspořádání výstavy bylo stoleté výročí od úmrtí dvou prvních českých lyžařů Bohumila Hanče a Václava Vrbaty. V letošním roce si navíc připomínáme 110 let založení Svazu lyžařů v Království českém Josefem Rösslerem Ořovským a také 80 let od jeho úmrtí.

Ovzduší nádherného sálu libereckého muzea je dokonalou kulisou uvádějící návštěvníka do minulosti ke kořenům lyžování, které nebylo jen sportováním, ale bylo využito i v jiných oblastech lidského počínání. Představují se zde průkopníci, kteří pro nás z dnešního pohledu s primitivní výzbrojí se snažili o dobytí hor i v zimním období a určovali od konce 19. století vývoj lyžování. Mezi upomínkami jsou i první výrobci lyží - první byly vyrobeny ve Švédsku a dovezeny hrabětem Harrachem. Měly usnadnit práci lesním dělníkům a myslivcům v zimních podmínkách, kdy se do vyšších poloh dostávali velice obtížně.

V Libereckém kraji je stále mnoho lidí, kteří podobné výrobky lyží uchovávají na půdách, ve sklepích, a mnoho se neliší od těch původních, se kterými začínali první lyžaři. Pokud výstava připomíná pouze lyžování v Krkonoších nelze uvést, že pražský Aleš Lyžec byl jedním z organizátorů, kteří v roce 1906 připravili i první lyžařský maratón na Ještědském hřebeni. Lze také s téměř stoprocentní jistotou tvrdit, že pražské lyžaře sem přivedla svými povídkami významná spisovatelka Karolina Světlá. Závody nekončily tragicky a tak možná také proto nejsou tak slavnými jako onen závod, kde zahynuli Hanč a Vrbata.

V současnosti má Liberecký kraj asi nejvíc příležitostí k lyžování, ať se jedná o běžecké tratě nebo o sjezdařské areály. Vedle desítek nejrůznějších menších i větších vleků a lanovek jsou upravovány stovky kilometrů běžeckých tratí. Návštěvník Liberecka se o nich může dovědět v časopise Jizerské noviny, které vydává region Jizerské hory. Noviny Harrachovská sezóna informují o lyžování v nejvýchodnějším úseku kraje. Českolipský region ve svých novinách informuje o lyžování v Lužických horách.

Na Ještědském hřbetu jsou tři areály dobře vybavené a s dostatečnou kapacitou vleků. Lyžaři po absolvování sportovního výkonu se k libereckému muzeu dostanou snadno tramvají a za neskutečně nízké vstupné se mohou pokochat krásou lyžařské výzbroje z doby nedávno minulé. Informace poskytne i TIC pod Ještědem.

Výstava potrvá do 3. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám