Hlavní obsah

Lužickosrbská Domowina slaví 100 let své existence

Novinky, Josef Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lužickosrbská Domowina slaví 100 let své existence. K této příležitosti se uskuteční připomínková akce v budově Lužického semináře na Malé Straně.

Foto: Josef Blažek

V Lužickém semináři dnes sídlí Společnost přátel Lužice

Článek

Lužickosrbská vrcholná organizace Domowina letos oslaví sté narozeniny - 13. října 1912 byla založena ve městě Wojerecy (Hoyerswerda)  lužickosrbskými vlastenci. Domowina působí v řadě německých měst, jejím sídlem je Srbský dům v Budyšíně.

Na sobotu 20. října 2012 připravila Společnost přátel Lužice připomínkovou akci k tomuto výročí. Akce začíná v 15.00 v budově Lužického semináře na pražské Malé Straně. Součástí akce je přednáška Dr. Annett Brězanec k lužickosrbské problematice, vernisáž k výstavě obrazů malířky Maji Naglové a promítání filmového dokumentu k tématu 100 let Domowiny.

Lužický seminář byl vždy tradičním centrem lužické inteligence v Praze. V roce 1728 byl otevřen pro lužické studenty, kteří zde studovali na kněze (Horní Lužice totiž i po připojení k Sasku roku 1635 patřila pod správu pražského arcibiskupství). Budova Lužického semináře je od roku 2009 sídlem Společnosti přátel Lužice. Sídlí zde také Hórnikova lužickosrbská knihovna a od letošního roku Kontaktní kancelář Svobodného státu Sasko.

V letech 1918 a 1945 lužickosrbští vlastenci vyslovili požadavek na připojení Horní a Dolní Lužice k Československu. V roce 1918 měli podporu T. G. Masaryka, ale bez podpory vítězných velmocí. V roce 1945 se připojení opět nekonalo, neboť E. Beneš již dříve odmítl nabídku J. V. Stalina na připojení území. Rovněž jednání o vzniku nezávislého státu „Serbska republika“ zkrachovala.

Po roce 1989 se Lužičtí Srbové snažili navázat bližší vztahy s Československem, později Českou republikou, ale bez odezvy. Za Česko Lužické Srby podporuje Společnost přátel Lužice. V létě uspořádala petiční akci proti omezování srbské výuky na braniborských školách. Pořádá vzdělávací a kulturní akce a vydává časopis Česko - lužický věstník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám