Hlavní obsah

Lupič, který přepadával pošty na Valašsku, je za mřížemi

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pachatele série loupežných přepadení pošt ve vsetínském a novojičínském okrese dopadli a usvědčili v pátek 31. března vsetínští kriminalisté.

Foto: Policie ČR

Kukla, nůž a kanystr, s nimiž zadržený muž páchal loupeže.

Článek

„Devětatřicetiletému muži z Rožnovska hrozí až desetileté vězení. Soud v pondělí 3. dubna akceptoval návrh kriminalistů na vzetí muže do vazby,“ informovala o den později policejní mluvčí Lenka Javorková.

Dopadený lupič má na svědomí čtyři loupežná přepadení poboček pošt v obcích Loučka, Bystřička, v Lešné a Veřovicích a přepadení prodejen v Kelči a ve Frenštátě pod Radhoštěm.

„Na přepadení se vydával většinou maskovaný kuklou a kapucí a ozbrojený nožem, kterým obsluze vyhrožoval. V jednom případě použil na zastrašení kanystr s benzinem, kterým polil přepážku na poště a požadoval vydání finanční hotovosti. Při jiném přepadení chtěl po obsluze nejenom peníze, ale i klíče od auta, kterým z místa loupeže odjel. Obviněný muž si loupežemi za pět týdnů přišel na více než 130 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí.

Vsetínští kriminalisté od počátku úzce spolupracovali s kolegy z Nového Jičína. Každé místo činu důkladně ohledali a zajistili množství stop, které jsou v současné době podrobovány znaleckému zkoumání. Jednotlivé loupeže operativně vyhodnocovali a došli k závěru, že pachatelem je zřejmě jeden člověk.

„Důkladné nepřetržité prověřování této závažné trestné činnosti je dovedlo k devětatřicetiletému muži. V pátek minulý týden ho policisté pro podezření ze spáchání loupeží zadrželi na Rožnovsku v autě, ve kterém zajistili kuklu, kuchyňský nůž, plastový kanystr a další věci, pomocí kterých trestnou činnost páchal. Muž se k loupežím doznal a zároveň uvedl, že motivem byla jeho špatná finanční situace, proto většinu peněz použil na úhradu dluhů,“ popsala průběh vyšetřování Lenka Javorková.

Kriminalisté muže obvinili ze zvlášť závažného zločinu loupeže a přečinu neoprávněné užívání cizí věci, za které trestní zákon ukládá až desetiletý trest odnětí svobody. Kriminalisté podali státnímu zástupci podnět na návrh na vzetí do vazby, který soud v pondělí 3. dubna akceptoval. Obviněný muž je podle policejní mluvčí podezřelý z další obdobné násilné trestné činnosti na území Slovenska. 

Dobrou práci vsetínských kriminalistů vyzvedl krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček. „Oceňuji rychlou a profesionální práci policistů Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, Územního odboru Vsetín, kterým se podařilo během krátké doby sérii loupeží objasnit,“ dodal ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám