Hlavní obsah

Luhačovický pohárek Nectarium v novém designu

Novinky, Denisa Ižová

V minulém roce přibyl Lázním Luhačovice nový symbol - lázeňský pohárek Nectarium. Autorka a vítězka designérské soutěže Adéla Chorá zvolila jednoduchý bílý vzhled s netypicky vsazeným brčkem jako propojení tradic s módními trendy.

Foto: Lázně Luhačovice

Nectarium

Článek

Zájem o tento pohárek byl velký, a proto v této sezoně připravily lázně i jeho nové barevné varianty. K dostání budou již v polovině května během slavnosti Otevírání pramenů. Informoval o tom Ing. Jiří Dědek, MBA, výkonný ředitel Lázní Luhačovice, a. s.

Základní provedení lázeňského pohárku Nectarium - Pure Line bylo v čistě bílé barvě. Tahle základní řada se aktuálně rozšíří o další pohárky. Pro první pohárek z nové řady Color Line byla zvolena uklidňující světle modrá barva.

Časově náročnější je výroba kobaltových pohárků z řady Decor Line. Celé tělo pohárku vyrobené z bílé porcelánové hmoty se nejprve vypálí při teplotě 980 stupňů Celzia (°C). Do polotovaru se rychle nalije glazura, která se okamžitě vyleje. Díky nasákavosti materiálu na povrchu ulpí vrstvička glazury. Pohárek se následně ponoří až po okraj do kobaltem zbarvené glazury a pak se znovu vypálí na 1380 °C. Poté se ručně odekoruje ušlechtilým 10procentním matným zlatem a ještě jednou vypálí na 760 °C.

Pohárek má kromě módního účelu plnit také účel zdravotní. Umožňuje totiž kontrolovat vypité množství a zároveň užívat vodu v malých dávkách, což je pro její vstřebávání velice důležité.

Výrobu Nectaria i všech jeho variant má na starosti rodinná manufaktura Queens Crown z městečka Chodov u Karlových Varů. Výjimečné postavení na trhu si udržuje výrobou historických replik, tradičním rukodělným zpracováním a používáním surovin výhradně českého původu. Naprostá většina produkce se vyváží do celého světa od Ruska přes Izrael až po Kanadu a Nový Zéland. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám