Hlavní obsah

Louky v Moravském krasu se i letos kosily ručně

Novinky, Eva Pavelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruční kosení trávy zvláště v chráněných oblastech má stále svůj význam a smysl. Také v tomto roce se kos chopili mladí dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus, aby v Moravském krasu zajistili seč podmáčené louky v Josefově.

Foto: Eva Pavelová

Nejlépe se kosí brzy ráno

Článek

Ruční kosení luk sice již dnes není běžnou součástí zemědělských prací, i přesto je ale tato technika stále důležitá a mnohde i zcela nepostradatelná. Ruční kosení luk je šetrnější k rostlinám i životnímu prostředí a postupně se proto vrací zvláště do chráněných oblastí.

I v letošním roce se dobrovolníci Základního článku Hnutí Brontosaurus Modrý kámen ujali kosení lužní louky v Josefovském údolí v Moravském krasu. Pod vedením zkušených lektorů se tu i úplní začátečníci naučili s kosou a hráběmi skvěle ohánět.

Kromě práce se vydali i na exkurzi po významných botanických lokalitách Moravského krasu a poznali, jak důležitá je jejich nezištná pomoc pro zachování přírodní rozmanitosti tohoto území. Velmi nečekaným prvkem programu byl také obřad Poděkování trávě, který připomněl, jak důležitým zdrojem tráva vždy byla a stále je.

Mezi účastníky byli mladí lidé z Česka i Slovenska, došlo proto i na diskusi o dobrovolnictví a pomoci přírodě v mezinárodním měřítku. 

V letošním roce se akce uskutečnila díky finanční podpoře v rámci projektu Švýcárna přírodě a lidem podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. 

Další informace: www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám