Hlavní obsah

Londýnská prestižní přehlídka představí práci mladých designerů z České republiky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos poprvé prestižní přehlídka International Fashion Showcase v Londýně představí také šest designérů z České republiky. Ambicí projektu s názvem Voyage Through Central Europe je přiblížit světové veřejnosti mladé tvůrce ze „zemí za bývalou železnou oponou“.

Foto: České centrum
Článek

Již od roku 2012 organizuje British Council a British Fashion Council International Fashion Showcase (IFS) – jednu z hlavních módních událostí v Londýně. Bezmála třicet mezinárodních velvyslanectví a kulturních institucí tak může představit začínající módní návrháře ze svých zemí. IFS probíhá paralelně s London Fashion Week, který ročně navštíví více než 20 000 módních profesionálů z celého světa.

Na prestižní přehlídce IFS se letos představí šest designérů z České republiky a další ze Slovenska a Maďarska. Ambicí projektu s názvem Voyage Through Central Europe je přiblížit světové veřejnosti mladé tvůrce ze „zemí za bývalou železnou oponou“. 

Výstava českých tvůrců, která je součástí širšího konceptu Voyage Through Central Europe, se koná od  13. do 23. února na adrese 180 The Strand, London a zahrnuje nejnovější kolekce šatů, šperků a módních doplňků vytvořených mladými návrháři. Spolu s originály modelů šatů a šperků budou vystavena luxusní skleněná svítidla české designové společnosti Lasvit. 

Kurátorkou projektu je Olo Křížová, zakladatelka Czech Fashion Council. Pro londýnskou přehlídku vybrala práce šestice mladých návrhářů, jejichž tvorba se pohybuje za hranicí vizuálního umění a fashion designu, a to Petru Ptáčkovou, Hanu Frišonsovou, Janu Mikešovou, Pavla Berkyho a skupinu Awkward (Lucie Jelínková a Monika Nováková). Všichni dnes patří k uznávaným osobnostem mladé české módní scény.

„Pro České centrum Londýn se jedná o dosud největší projekt v oblasti módy a jeho příprava byla dobrodružná, tvůrčí a krásná, stejně jako tvorba designérů, které prezentujeme. Doufám, že International Fashion Showcase bude dobrou platformou k otevření současné české módy pestrému světu londýnské fashion,” uvedla Tereza Porybná, ředitelka Českého centra Londýn.

Přehlídku českého zastoupení zahájila živá módní performance Petry Ptáčkové. Její zimní kolekce Dinner in the Abney Mountains je představena ve světové premiéře. V tvorbě Ptáčkové je jasně patrné zaujetí efektními technikami a kresebnými ilustracemi. Studentka pařížské École de la Chambre Syndicale de la Haute Couture patří mezi nejvýraznější české návrhářky.

Pro návštěvníky je připraven i doprovodný program. Panelovou diskusi Fashion East: Post-socialistická móda povede Dr. Djurdja Bartlett z London College of Fashion na University of the Arts London. Pozvání do diskuse dále přijal Pavel Ivančic, módní designér a vedoucí ateliéru Módní tvorby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, nebo Petra Ptáčková, módní návrhářka.

„Účast České republiky na ISF je pro nás v tento moment zásadní. Londýn je světovou laboratoří v mnoha sférách, v hudbě, grafice, umění i v módě. Odtud vychází nové směry, trendy, styly. Je to to nejvhodnější místo na setkání mladých talentů z celého světa. Publikum je tady připraveno vstřebávat nové věci a pro samotné designéry je to příležitost představit se odborníkům i veřejnosti a načerpat nové inspirace a zkušenosti,” dodala Olo Křížová.

Reklama

Výběr článků

Načítám