Hlavní obsah

Loch Ness a další jezera nelze při poznávání Skotska vynechat

Novinky, Dana Ehlová

Vyrazit za poznáním Skotska, úžasně zelené země na Britských ostrovech, a vynechat přitom projížďku po jezeře Loch Ness nebo některém z dalších mnoha jezer zasazených mezi kopce Highlands či jiných vysočin, snad ani nepřipadá v úvahu. Patří k němu totiž úplně stejně jako třeba kilt a whisky.

Foto: Dana Ehlová

Zřícenina hradu Urquhart poutá pozornost při projížďce po jezeru Loch Ness

Článek

Jejich názvy začínají vždy téměř totožně – loch totiž ve staré gaelštině znamená „jezero“. Takže se společně vydejme na Loch Ness, a pokud nás nepohltí hlubiny, v nichž se ukrývá nejslavnější nestvůra světa, budeme pokračovat dál na Loch Lomond a Loch Katrine.  

Loch Ness - druhé největší jezero ve Skotsku - se nachází ve správní oblasti Highlands. Má rozlohu 56,6 km², je 34 km dlouhé a 1,5 km široké. Dosahuje hloubky místy až 300 m. Počasí je tu extrémně proměnlivé, nad jeho temnými zakalenými vodami se často střídají mlha a těžké mraky a voda má po většinu roku teplotu kolem 1°C.

My sem přijíždíme, ostatně jako tisíce dalších turistů, za jeho nejslavnějším obyvatelem a nejznámějším kryptozoologickým zjevením - lochnesské příšeře, která je ovšem mazlíčkem Skotů, a proto ji nazývají Nessie. První její spatření se datuje až do 6. století. Poprvé byla Nessie vyfotografována v roce 1933 Hughem Grayem, ale jeho dosti nejasná fotografie byla později označena za podvrh. Nejslavnější záběry, které byly po přezkoumání prohlášeny za autentické, pořídil v roce 1960 Tim Dinsdale.

Díky vyprávění očitých svědků dostala Nessie dnes už tak typický popis. Je minimálně 13 m dlouhá a základem je malá hlava na krku dlouhém kolem 3 m. Trup má dva hrby a táhnoucí se ocas. Na vodní hladině údajně zanechává brázdu ve tvaru písmena V a značně se podobá vyhynulému pravěkému ještěru. 

Při projížďce lodí určitě budete mít dostatek času pátrat, zda se brázda na hladině opravdu objeví, nezapomeňte se ale dívat i po okolí - nádherná příroda i zřícenina hradu Urquhart si vaše pohledy zaslouží. A pokud na vás Nessie nejukne, nebuďte zklamaní, stačí projít návštěvnické centrum s expozicí a velkým množstvím informací ve vesnici Drummadrochit, kde si uvědomíte, že Skotové neponechali nic náhodě a vyrobili svého miláčka téměř ze všeho.

Úplně největším jezerem ve Skotsku je Loch Lomond, ležící severozápadně od Glasgow v tektonické dolině prohloubené starým ledovcem na úpatí Grampiánských hor. Má rozlohu 71km², maximální hloubku 192 m a v jeho jižní části se nachází mnoho ostrovů. Využívá se k rybaření i lodní dopravě.

V průběhu staletí se stalo součástí skotských dějin a zpěvů. Vznikla lidová skotská píseň známá díky skupině Runrig i v zahraničí nebo symfonická skladba Loch Lomond pro orchestr, kterou složil Thieriot. Od roku 2002 je jezero součástí národního parku Loch Lomond a Trossachs s rozlohou 1865 km².

Posledním jezerem na naší cestě je Loch Katrine na jihu Skotské vysočiny v hornaté oblasti zvané Trossachs. Je dlouhé zhruba 13 km, s šířkou kolem kilometru a také v něm se nachází malé ostrůvky. Název pochází z gaelského "cateran", znamenajícího lupič nebo loupežník. V domě na severním konci města Glengyle se totiž jeden takový - slavný lapka Rob Roy - narodil.

Dnes je Loch Katrine oblíbenou turistickou destinací a za svou výjimečnou popularitu částečně vděčí literatuře. Při své návštěvě byl spisovatel Walter Scott natolik unesen krásou tohoto místa, že sem zasadil děj své romantické básně Jezerní Panna.

Neváhejte tedy, skotská jezera stojí za poznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám