Hlavní obsah

Litva českým pohledem

Novinky, Jiří Smutný

V Křížové chodbě Nové radnice v Brně je k vidění výstava Litva v dílech českých výtvarníků. Výstavu zorganizovalo Sdružení Litevců v České republice ve spolupráci s městem Brnem a litevským velvyslanectvím. Uskutečnila se díky vstřícnosti a dobré vůli zúčastněných autorů.

Foto: Jiří Smutný

Radoslav Kočár: Starý Vilnius. Olej na plátně, 2012

Článek

Sdružení Litevců v České republice předkládá veřejnosti různorodé práce českých umělců, které jsou nějakým způsobem spjaté s Litvou. Odrážejí například dojmy z návštěv Litvy, ze setkání s litevskými dějinami, folklórem nebo kulturou vůbec.

Jak prozradili organizátoři, jedná se o první výstavu tohoto typu v České republice. Svoje práce představují fotografové Václav Podestát, Petr Dvořáček a Lubomír Kotek, grafik, mědirytec a kreslíř Vojtěch Jirásko, keramik Jaromír Kotisa, malíř Radoslav Kočár, dřevořezbář Jan Fibiger a uměleckou rukodělnou tvorbou se zabývající Michaela Šebetovská a Lenka Benešová.

K výstavě byl vydán kvalitní dvojjazyčný katalog - i češtině a litevštině. Podrobně seznamuje s portréty vystavujících umělců a s předloženými pracemi. Výstava je volně přístupná a potrvá do 30. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám