Hlavní obsah

Literární jaro Zlín 2017 nabídne setkání se současnými autory

Novinky, Alena Babicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní již 8. ročník festivalu Literární jaro Zlín 2017 bude věnován mimo jiné německé literatuře a významu redakční a nakladatelské práce. Připraveny jsou přednášky, besedy, promítání filmu i čtení v parku. Nenechte si ujít festival, kde se můžete osobně potkat se současnými autory.

Foto: archiv 14|15 BAŤŮV INSTITUT
Článek

Hlavním organizátorem festivalu je Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně. Role odborného garanta projektu se ujal zlínský spisovatel Antonín Bajaja.

Festival odstartuje v pondělí 24. dubna autorským čtením spisovatele, hudebníka a novináře Jáchyma Topola v kavárně ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU. „Posluchačům představí knihu příběhů severoamerických Indiánů s názvem Trnová dívka. Čtení hudebně doprovodí zlínská muzikantka Eliška Lajdová,” uvedla projektová manažerka Ludmila Plačková z Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně.

Na druhý festivalový večer připravili organizátoři autorské čtení spisovatele, redaktora a překladatele Miloše Urbana, který představí svou nejnovější knihu Závěrka aneb Ztížená možnost Happy-endu. Knihu autor ilustroval vlastními fotografiemi. 

Literární jaro 2017 nabídne program také pro děti. Ve čtvrtek 27. dubna si holky a kluci v hravém workshopu vyzkouší pod vedením spisovatelky a lektorky Kláry Smolíkové, kdo je kdo v komiksové redakci, jakými způsoby komiks vzniká a co se může pokazit, když se jim do všeho plete zvědavý myšák Chlup.

„Letos jsme si pro festivalové návštěvníky připravili novinky v podobě filmového večera a čtení v parku. Na čtvrteční večer 27. dubna je naplánováno promítání filmu německo-rakousko-rumunské koprodukce Toni Erdmann, který měl premiéru na festivalu v Cannes. O týden později, 4. května, pak společně s Martinem Pášmou a Eliškou Lajdovou budeme číst v Parku Komenského knihy od německých autorů,” doplnila Ludmila Plačková.

Ve středu 3. května proběhne v knihovně panelová diskuze zástupců nakladatelství Kniha Zlín, Archa a Host. Marek Turňa, Pavel Jungmann a Martin Stöhr se budou věnovat významu redakční a nakladatelské práce. Nejen odborná veřejnost bude moci diskutovat na toto aktuální téma. Večer pak bude patřit básníku a redaktorovi Martinu Stöhrovi, který představí sbírku básní zlínského básníka Stanislava Špačka s názvem Noční hráč.

Festival zakončí v pátek 5. května scénickým čtením herec Lukáš Hejlík a jeho kolega Alan Novotný. Společně budou listovat knihou německého autora Timura Vermese Už je tady zas o Adolfu Hitlerovi, který se probudil v roce 2011.

Festival se koná za podpory Zlínského kraje, statutárního města Zlína a dalších partnerů.

Reklama

Výběr článků

Načítám