Hlavní obsah

Lípy republiky slavnostně vysadí i na Holešovsku

Novinky, Aleš Rudl

V průběhu letošního roku jsou po celé republice sázeny lípy na připomínku 100. výročí od vzniku Československa. V rámci projektu Lípy republiky 1918 - 2018 budou nové jubilejní lípy krášlit i obce na Holešovsku.

Foto: Václav Adam

Slavnostní výsadba lípy republiky v Bedihošti na Prostějovsku proběhla již 28. září 2018.

Článek

Je u nás pěkným zvykem sázet na paměť důležitých událostí stromy. V případě slavnostních výsadeb vážící se k výročí republiky se jedná zpravidla o lípu – náš národní strom.

V některých sídlech již letos vysazené lípy republiky zdárně rostou. Za všechny je možné jmenovat alespoň Staré Město pod Lanštejnem, Lubenec, Králíky, Jince, Jíloviště, Čelákovice a Kralupy nad Vltavou. Aleje republiky můžeme najít například v Králově Dvoře či Hlincích na Plzeňsku. Jinde se na výsadby teprve připravují.

V Mikroregionu Holešovsko na Zlínsku bude 28. října v 9:30 hromadně posvěceno na mši svaté 16 lip v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Holešově, kterou bude celebrovat děkan Římskokatolické farnosti Holešov p. Jerzy Walczak. Následně si pak starostové odvezou stromy do svých obcí, kde je slavnostně vysadí.

Aby byla výsadba úspěšná a z lip se mohli těšit i naši potomci, je nutné věnovat přípravám řádnou pozornost.

Důležité je vybrat vhodné místo, které bude čestné, a přitom bude mít do budoucna lípa dostatek prostoru. Rozhodující je též kvalitní zemina a dostatek vody nejen při výsadbě, ale i v následujících letech.

Jak správně výsadbu připravit a na co nezapomenout, najdete na projektových stránkách skupiny nadšenců - Lípy republiky 1918 - 2018

Na webu si můžete prohlédnout i dosud zmapované jubilejní lípy napříč celou republikou či tam můžete po výsadbě zadat i tu vaši, aby se na ní nezapomnělo. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám