Hlavní obsah

Lidé s hendikepem mohou získat pracovní zkušenosti v novém tréninkovém obchodě ve Strakonicích

Novinky, Adam Šimčík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Strakonicích začíná fungovat nový tréninkový obchod, kde budou lidé se zdravotním hendikepem, kteří se zapojili do projektu Posílení pracovní integrace osob s mentálním a kombinovaným postižením v Jihočeském kraji, trénovat pracovní dovednosti a získávat mnohdy první pracovní zkušenosti.

Foto: Adam Šimčík

Centrum MARTIN o.p.s.

Článek

Otevírací doba obchodu, kde se budou prodávat dárkové předměty z chráněných dílen, bude každý všední den od 8.00 do 16.00 hodin. Na pozicích prodavačů zde budou působit lidé se zdravotním postižením, přičemž s účastníky projektu bude na místě vždy také pracovní asistent.

Vytvořená tréninková pracovní místa v obchodě umožňují získat pracovní návyky a potřebnou kvalifikaci, a tím přispívají k hlubší integraci osob se zdravotním postižením do společnosti. Občané Strakonic i další návštěvníci obchodu se budou moci bezprostředně seznámit s prací těchto lidí. V obchodě se budou střídat nejprve čtyři účastníci z již běžícího cyklu a k nim se později připojí stejný počet účastníků z druhého cyklu projektu.

Záštitu nad obchodem nacházejícím se na adrese Lidická 333, Strakonice převzal hejtman Jihočeského kraje, Mgr. Jiří Zimola, který uvedl: „V Jihočeském kraji se snažíme nezavírat oči před problematikou nezaměstnanosti lidí se zdravotním hendikepem. Věřím, že prohlubování kvalifikace a získávání pracovních zkušeností na tréninkových pracovištích je dobrý způsob, jak lze nezaměstnanost osob se zdravotním postižením snižovat. Jsem proto velmi vděčný za každé tréninkové pracovní místo určené pro takto znevýhodněné pracovníky, které vznikne na území našeho kraje.”

Hejtman Zimola rovněž přislíbil osobní účast na slavnostním otevření obchodu, které proběhne 6. února od 8.00 hodin.

Nezisková organizace Centrum MARTIN o.p.s., pod kterou obchod ve Strakonicích patří, provozuje obdobný tréninkový obchod také v Písku. Cílem této organizace je pomáhat lidem s mentálním a kombinovaným postižením především v jejich integraci do společnosti a zejména v jejich orientaci na trhu práce.

Realizace projektu podpořeného z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje má za cíl v Jihočeském kraji snížit stupeň hrozby sociálního vyloučení z trhu práce u cílové skupiny, kterou tvoří osoby s mentálním a kombinovaným postižením hledající pracovní uplatnění.

„Pro tyto lidi je charakteristická nízká úroveň kvalifikace a mnohdy absence jakékoliv pracovní zkušenosti, proto jsou jejich šance na nalezení pracovního uplatnění malé. U zaměstnavatelů navíc stále převládají předsudky a ostych před touto skupinou uchazečů o zaměstnání,” uvedla ředitelka Centra MARTIN o.p.s. Mgr. Daniela Prokopová.

Jak dodala, tréninková pracoviště, jakým je i nový obchod ve Strakonicích mají za cíl nejenom zprostředkovat lidem se zdravotním postižením pracovní zkušenosti, ale také „zdravým“ lidem ukázat kvalitu práce hendikepovaných.

Projektu podpořeného z ESF se může zúčastnit až 30 osob se zdravotním postižením ve 2 obdobných cyklech.

Reklama

Výběr článků

Načítám