Hlavní obsah

Lev indický z Ostravy přijel za pražskými lvicemi na páření

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Prahy ve středu 15. listopadu přicestoval z Ostravy lví samec, aby se pokusil spářit se samicemi, které metropolitní zoo chová, a založil novou rodinu. Obě zahrady chovají tato ohrožená zvířata, odchov mláďat se zatím nepodařil, i když v Ostravě jsou prý v očekávání.

Foto: Pavel Vlček zoo Ostrava

Lvi v ostravské zoo

Článek

Samec Sohan odjel se souhlasem koordinátora chovu lvů indických v době, kdy je, snad, jeho partnerka napářená a potřebuje dostatek klidu na předpokládaný porod a následný odchov mláďat.

Kam vkročí člověk...

Kdysi hojně rozšíření predátoři mizí z volné přírody lidským vlivem. Lev indický je jediným, který se vyskytuje na asijském kontinentu.

Na jejich vybíjení se nejvíce podíleli britští koloniální důstojníci v 19. století, ročně zabili v Indii přes stovku šelem. Nakonec jich zůstala jen dvacítka. Dříve měla šelma teritorium až po Řecko.

Mají svůj park

Dnes se vyskytuje pouze v Národním parku Gir a několika dalších rezervacích na poloostrově Saurashtra v západoindickém státě Gudžarát. Evropské zoologické zahrady včetně ostravské usilují prostřednictvím záchovného programu o jeho záchranu před úplným vymizením.

V roce 1975 Gir vyhlásili národním parkem a místní pastevci Malhariové byli přesídleni jinam. Počet lvů od té doby rostl. V roce 2010 čítala tamní populace celkem 411 lvů, v roce 2015 to bylo 523. Nyní však počet lvů dosáhl limitu pro chráněná území a dál již populace neroste. Populaci by mohla vyhubit nějaké nenadálá epidemie, nebo rozsáhlý lesní požár.

Lev indický v Zoo Ostrava

Lvi indické v ostravské zoologické zahradě chovají od roku 2006, kdy byl přivezen mladý samec (* 2003) ze zoologické zahrady v anglickém Paigntonu. V průběhu podzimu 2006 k němu přibyla samice (* 2003) ze Zoo Eskilstuna ve Švédsku.

Lví pár spolu žil harmonicky několik let, bohužel se nepodařilo jej rozmnožit. Při speciálním vyšetření v roce 2010, které prováděli pracovníci berlínského institutu (IZW), bylo zjištěno, že samice má neoperovatelné cysty na vaječnících, které jí brání v zabřeznutí. Proto na doporučení koordinátora záchovného programu EEP pro lvy indické v roce 2011 dovezli z Rotterdamu novou mladou lvici (* 2007).

Samice nemají zkušenost

Ani nově sestavenému páru se však zatím nepodařilo odchovat mláďata. V roce 2013 byla zvířata vyšetřena a výsledky byly v tomto případě pozitivní – obě zvířata jsou v pořádku a plodná.

Samice od té doby již dokonce dvakrát porodila (poprvé 9. března 2015, podruhé 8. ledna 2016). Pokaždé se jednalo o jedno mládě (samici), živé a vyvinuté, které matka sice očistila, ale neměla dostatek dalších zkušeností, aby se o mládě dále postarala. V obou případech mládě do druhého dne uhynulo.

Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácný a ve volné přírodě ohrožený druh, je při odchovu mláďat vyloučený jakýkoli nepřirozený zásah ze strany člověka. Tak jako v případě jiných šelem i v případě lvů platí, že první vrhy samice často nezvládnou odchovat, ale postupným učením získávají cenné mateřské zkušenosti a dovednosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám