Hlavní obsah

Letošní zahájení sezóny v Mariánských Lázních bude velkolepé

Novinky, Jakub Vohnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do letošního zahájení lázeňské sezóny v Mariánských Lázních zbývá několik měsíců, ale už nyní je jasné, že bude opět o co stát. V rámci tradičních oslav si letos město připomene, že uplynulo 200 let od vyhlášení Mariánských Lázní veřejným lázeňským místem.

Foto: Václava Simeonová
Článek

Slavnostní zahájení lázeňské sezóny se v Mariánských Lázních koná tradičně druhý květnový víkend, letos tak připadá na 11. až 13. května. Součástí slavnosti je také svěcení pramenů, které vychází z prastarého zvyku našich předků, kteří na jaře vždy pečlivě čistili i malé studánky, natož pak vzácné a léčivé minerální prameny.

V programu víkendových oslav nechybí ani slavnostní průvod v historických kostýmech, koncert Západočeského symfonického orchestru, mše a bohatý doprovodný program, na kterém organizátoři intenzivně pracují několik měsíců.

Mariánské Lázně dostaly jméno v roce 1808 podle jednoho z léčivých pramenů, roku 1812 se staly samostatnou obcí a v roce 1818 byly uznány za veřejné lázeňské místo, a to výnosem vlády vydaným vrchním purkrabím F. K. Libštejnským.

Právě v duchu tohoto jubilea se letošní slavnostní zahájení sezóny ponese. Květnová slavnost se sice už mnoho let nazývá "zahájením lázeňské sezóny", v dnešní době však už sezóna nekončí.

Mariánské Lázně mají co nabídnout také na podzim a v zimě, což dobře vědí také návštěvníci, kteří si sem nacházejí cestu ve všech ročních obdobích. I v zimě, přes kterou je nově otevřený také oblíbený Park Boheminium, ve kterém si lze prohlédnout miniatury nejoblíbenějších českých památek. 

Reklama

Výběr článků

Načítám