Hlavní obsah

Letošní Týden pro rodinu má motto Hledáme své kořeny

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce rodin na celém světě si každoročně připomínají 15. květen jako Mezinárodní den rodiny. V třetím květnovém týdnu v Ústeckém kraji i celé České republice proběhne řada akcí pro širokou veřejnost, které oslavují nejzákladnější lidskou zkušenost, že v rodině je místo pro každého.

Foto: Ivana Růžičková, CPR

Ze setkání rodin organizovaným Centrem pro rodinu

Článek

Rodina je místem bezpečí a zázemí, místem naplněných vztahů, bezpečným prostorem pro růst a zrání. Vyhlašovatelem Týdne pro rodinu v ČR je Asociace center pro rodinu a organizátory kampaně TPR její členská centra.

Rodina je instituce, o které se říká, že je základem společnosti a přes všechny možné výhrady je stále tím nejlepším, co k soužití máme. „Smyslem Týdne pro rodinu je ocenit všechno dobré, co v rodinách nacházíme, tj. místo důstojného růstu i stárnutí, nekonečnou trpělivost při výchově, obětavost i velkorysost, úsilí investované do budování kvalitních vztahů, solidaritu, úctu a věrnost. Týden pro rodinu tak chce dát rodinám příležitost, aby se na nejrůznějších akcích bavily, slavily a bylo jim spolu dobře,” uvedla k akci vedoucí Centra pro rodinu Ivana Růžičková.

Pro rok 2017 má Týden pro rodinu motto „Hledáme své kořeny" s odkazem na to, že tak jako strom vyrůstá z kořenů, první lidská zkušenost se formuje v rodině. Organizátoři tento rok opět připravili tematické akce, které se dotýkají rodičů a dětí, jako např. Ekohrátky - malý zahradník v Centru pro rodinu v Mostě (13. 5.) nebo Den otevřených dveří ve stejném centru (15. 5.). Zájemci se také mohou přihlásit na Manželskou obnovu, kterou pořádá CPR Krupka 19. - 21. 5. v Jiřetíně pod Jedlovou.

Ivana Růžičková přibližuje svůj pohled na rodinu: „V rodině zapouštíme kořeny, vyrůstáme, jsme součástí košaté koruny lidských vztahů a učíme se být součástí společenství. Ovoce našich životů, výsledky naší práce, výchovy a usilování jsou podmíněny vším, co jsme se v rodině naučili. V rodině nacházíme podporu a zázemí, s rodinou také oslavujeme úspěchy a milníky našich životů.”

Organizátoři Týdne pro rodinu si tak symbol kořenů zvolili zcela záměrně s tím, že kořeny každé rodiny jsou skryty v rodinné historii, ve starých fotografiích, vyprávění babiček a dědečků o lidech a časech dávno minulých. Rodokmeny zase nabízejí odraz zmizelé historie, často v nich nacházíme místa a jména, která rozšíří náš pohled na vlastní původ. Mohou být námětem netradičního rodinného výletu do míst, kde žili či působili naši předkové.

„Je jen na nás, abychom nezapomínali na kořeny, z nichž vyrůstáme,” doplnila k organizaci Týdne pro rodinu Ivana Růžičková.

Bližší informace o připravovaných akcích nejen v průběhu Týdne pro rodinu zájemci naleznou na celostátních stránkách Asociace center pro rodinu www.acer-cr.cz 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám