Hlavní obsah

Léto na zámku v Opočně. Zbraně, strašidlo a prohlídky za svitu lustrů

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renesanční zámek Opočno, známý svými arkádami, patří mezi častý cíl návštěvníků regionu Podorlicka. Aby přitáhl ještě větší počet turistů, zařadila správa zámku do programu vedle tradičních prohlídek i několik novinek.

Foto: Dana Ehlová

Léto na zámku v Opočně. Pro muže zbraně, pro ženy prohlídky za svitu lustrů, pro všechny strašidlo.

Článek

Ve vybraných víkendových termínech si lze na zámku v Opočně rezervovat prohlídku zbrojnic s dvojnásobnou časovou stopáží.

Zástupce kastelána Milan Junek v roli průvodce se během nich detailněji zaměří na nejvýznamnější a nejzajímavější předměty kolekce, a především představí řadu těch, na jejichž prezentaci není při standardních prohlídkách dostatek času. Prohlídky orientální zbrojnice, loveckého a rytířského sálu jsou navíc plánovány jako komorní o maximálně deseti návštěvnících ve skupině.

Ve druhé polovině července se na nádvoří uskuteční také open air divadelní představení. Jeviště pod osvětlenými arkádami ovládnou Bára Štěpánová, Martin Zounar i další známí herci. V jejich podání si diváci vychutnají komedii z pera Oscara Wildea Strašidlo cantervillské.

Velkou popularitu si v minulosti získaly hrané noční prohlídky, na jejichž opakování jsou časté dotazy. Zájemce určitě potěší, že v Opočně jsou plánovány na příští rok.

Naopak už v této sezóně bude možné si v jeden večer projít zámek jen za svitu historických lustrů. V rámci celostátního programu "Gallasové a Clam-Gallasové: Noblesa severních Čech" proběhnou na opočenském zámku prohlídky na téma rodiny knížete Františka Gundakara Colloredo-Mansfelda a hraběnky Christiny, rozené Clam-Gallasové.

Vybrané části zámku přitom budou přístupné muzejním způsobem prezentace. Co to znamená? Návštěvník si projde interiéry bez průvodce svým vlastním tempem. V místnostech budou umístěny pouze informační texty s důrazem na život Colloredo-Mansfeldů a jejich vztahu k rodině Clam-Gallasů v první polovině 19. století. Akci doplní ochutnávka jídel dle dobových receptů rodiny Clam-Gallasů na nádvoří zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám