Hlavní obsah

Léto na Křivoklátě zakončí Báječný den a tajemná noc s Filipínou Welserovou

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímto Hradozámecká noc na hradě Křivoklát bude patřit starým českým detektivním příběhům a setkání s Jaromírem Hanzlíkem, který hrál hlavní roli ve filmu Zločin na Zlenicích hradě, léto zakončí o týden později příběh velké lásky Filipíny Welserové s velkou ohňovou show skupiny Tartas před půlnocí.

Foto: hrad Křivoklát

hrad Křivoklát

Článek

„Hradozámecká noc na Křivoklátě bude filmová. Na hradě se totiž souběžně koná tradiční Noir Film Festival, proto využijeme této akce a jejích technických možností a návštěvníkům kromě volné noční prohlídky po okruhu „Na hradby“ nabídneme ještě starý český detektivní příběh s Jaromírem Hanzlíkem v hlavní roli „Zločin na Zlenicích hradě“, který se během večera bude promítat celkem třikrát, na prvním promítání bude osobně přítomen Jaromír Hanzlík. Po volném prohlídkovém okruhu se budou moci návštěvníci projít mezi 20:00 a 24:00. Pokud by měli chuť, mohou navštívit další filmové produkce konané toho večera, výběr je pouze na nich a je podmíněn dostupností vstupenek,” uvedl Petr Slabý, kastelán hradu Křivoklát.

„Ovšem skutečné zakončení prázdnin na Křivoklátě bude až týden po hradozámecké noci, tedy 1. září, kdy bude „Báječný den a tajemná noc s Filipínou Welserovou“, kdy je připraven program pro dospělé i děti na prvním hradním nádvoří, nebudou chybět šermíři, létající dravci, tanečnice, stánky s tematickým zbožím a bohaté občerstvení, v podvečer komponovaný pořad skupiny Chairé a Hany Maciuchové o Filipíně Welserové a večer potom scénické noční prohlídky „Žalářník arcivévody Ferdinanda aneb Křivoklát za časů paní Filipíny“. Pokud nám bude přát počasí, tak na závěr ve 23:00 provede skupina Tartas velkou ohňovou show,” doplnil Petr Slabý.

Filipína Welserová se narodila v Augsburgu v rodině bohatého, ale neurozeného Františka Welsera. Rodina přišla k pohádkovému jmění díky obchodu se solí, pepřem, stříbrem a zlatem. Filipína byla velmi sečtělá a krásná. Nápadníků měla celou řadu, ale nedokázala si mezi nimi vybrat. Léta běžela a nakonec se nad ní vznášela hrozba pobytu v klášteře, kde neprovdané dívky končily.

Svůj život nezasvětila bohu jen díky náhodnému setkání na zámku Březnice, který patřil její tetě Kateřině z Lokšan. Často se tam střídali urození hosté a osudného dne tam přijel i Ferdinand. S Filipínou se už předtím několikrát setkal, ale jiskra mezi nimi přeskočila až v Březnici.

Už o rok později se v přísném utajení vzali. O nerovném sňatku nesměl vědět ani císař. Bezpečné útočiště své tajné lásky našli na hradě Křivoklátě. Během šesti křivoklátských let porodila Filipína na hradě tři děti. Prvním byl v roce 1560 syn Karel. Protože se ke svému dítěti nemohla otevřeně přihlásit (což by nutně vedlo k prozrazení vztahu k Ferdinandem), musela své těhotenství skrývat a po porodu nechat své dítě tajně odnést z hradu a položit je před branou, aby se ho poté mohla jako nalezence ujmout. Později tady Filipína přivedla na svět ještě dvojčata Marii a Filipa, obě však záhy zemřela.

Láska prý překoná veškeré nástrahy a v případě neurozené dívky a císařova syna se to vyplnilo. Právoplatného uznání manželství se Ferdinand a Filipína dočkali v roce 1576, jen čtyři roky před Filipíninou smrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám