Hlavní obsah

Let vzducholodi nad Policí nad Metují připomíná výstava

Novinky, Jindřich Horkel

Let vzducholodi Norge nad Policí nad Metují, i když se odehrál už na začátku tohoto tisíciletí, zachycuje výstava „Vzlety a pády vzducholodi Norge“ ve výstavní síni nad BB kavárnou v sousedství Muzea papírových modelů.

Foto: Jindřich Horkel

Vzducholoď v Muzeu papírových modelů

Článek

Výstava potrvá do konce března, v muzeu si může návštěvník vzducholoď, která kdysi "létala" nad městem, zblízka prohlédnout.

Ve vzducholodi Norge přeletěl Roald Amundsen, norský polárník, poprvé v historii nad severním pólem. To bylo v roce 1926. V roce 2000 tehdy nový učitel výtvarné výchovy na Základní umělecké škole (ZUŠ) v Polici nad Metují Vladimír Beran postavil se svými žáky model slavné Norge.

Polická vzducholoď Norge

Podle vyprávění autora nápadu v průvodci k výstavě, která představuje řadu fotografií i video z té doby, to bylo dobrodružství od začátku. A vzrušující náboj dodal svojí kreativitou učitel Beran většině událostí, které dosavadní „život“ vzducholodi provázely, až po vernisáž 2. března 2017.

Vzducholoď je 3 metry dlouhá, v průměru má 80 cm, celá je z papíru. Konstrukce je tvořena žebry z lepenky, potažena papírovými pásy a nahoře knihařským plátnem. I když se stavba neobešla bez komplikací, konečný dojem byl impozantní a vzducholoď opustila „doky“ ZUŠ, aby mohla „vzlétnout“.

Protože pro svoji velikost nemohla být ze třídy, kde vznikla, vynesena po schodech, „vyletěla“ s pomoci místních hasičů oknem školy. Za „moderování“ hlavního konstruktéra a tvůrce učitele Vladimíra Berana s megafonem a v "polárnické" kukle byla v roce 2000 o polické pouti před několika stovkami diváků zavěšena na hasičský žebřík.

Pak asi ve výšce 40 metrů „proletěla“ několikrát nad Polickým náměstím. Její příběh pokračoval přenesením do Polického kláštera, kde doplnila výstavu výtvarného oboru ZUŠ, a pak zde zavěšena u stropu několik roků očekávala svůj další osud. Za zmínku stojí, že v ten slavný den vozila děti-stavitele nad Policí opravdická vzducholoď, kterou k tomu účelu „povolal“ z Prahy učitel Beran.

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují.

V roce 2012 se otevíralo v Polici nad Metují jedinečné muzeum svého druhu v Evropě, které letos slaví své 5. výročí, Muzeum papírových modelů (MPM). Zde samozřejmě model slavné vzducholodi nemohl chybět. Hasiči jej slavnostně, za doprovodu Polických ostrostřelců, přenesli z polického muzea, ale při zavěšování neslavnostně spadla na zábradlí.

Poškozenou ji učitelé ZUŠ opravili, pak několik měsíců zdobila schodiště muzea. V roce 2014 ji muzeum a ZUŠ zapůjčili do Broumova na výstavu Play Broumovsko. Děti ji zde tahaly po kolejnicích u stropu, až opět spadla a poškodila se. Vrácena do muzea, opravena, zavěšena tak, že už prý nespadne, je dnes opět v MPM k vidění.

Vzducholoď „letí“ nad schodištěm muzea a bude důstojnou součástí oslav 5. výročí MPM letos v květnu. Výstava o vzletech a pádech vzducholodi Norge bude v Polici nad Metují k vidění do konce března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám