Hlavní obsah

Lesní čarování v Kunratickém lese

Novinky, Vratislav Konečný

Nejprve hloučky, potom shluky, posléze téměř průvod putovaly děti s učitelským doprovodem k altánku Gizela v Kunratickém lese. V rámci výuky o přírodě pro ně od pondělí 19. září do pátku připravily Lesy hlavního města Prahy s Galerií Pastelka Marie Brožové výtečnou akci Lesní čarování.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Než došly k altánu, musely děti formou kvizu zodpovědět desítky otázek z botaniky, hlavně o houbách, ale i ze zoologie.

Byl to výlet, procházka po lese, ale zároveň i vyučování. Některé otázky byly jednoduché, někde se hodně tápalo. Hlavně to ale nebylo jen o psaném textu, u dotazů byly ilustrace: na jednom stanovišti čekaly atrapy hub, o kus dál zase ve sklenicích hmyz. Byli tu ale i předškoláci a celá škála základek.

Táborák a kroužkování zpěváčků

Lesem zavoněla vůně páleného dřeva a uzenin, na děti čekal táborák, buřty a chleba se pokrývaly křupavou kůrkou. O kus dál zase lákaly k nápadům výtvarné dílny, kde si děti mohly kreslit nebo třeba připravit sáčky s voňavými bylinkami. Doprovázel jsem páťáky z Marjánky (ve středu 21. září), jako už po několikáté, a docela mne překvapili svými znalostmi.

Velké „haló“ mezi nimi, ale i ostatními školáky, vyvolalo kroužkování ptáků – sýkorky parukářky a králíčka, který je tak mrňavý, že se v lesníkově dlani téměř ztrácel. Na závěr došlo na určování stop zvěře, jejich odlévání, vábení laní a působivé vyprávění lesáků, jakže to v našich lesích, loukách a stráních, jakožto i vodstvu a horstvu vypadá. A také, jak se chovat v přírodě, aby to vypadalo ještě lépe. V Kunratickém lese se čarovalo s přírodou a ta, jak známo, je mocná čarodějka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám