Hlavní obsah

Lenka Dusilová podpoří benefiční projekt pro Reinerovu fresku na zámku Duchcov

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečné koncertní představení se bude konat v pavilonu pro Reinerovu fresku v zámecké zahradě v Duchcově. V sobotu 12. září se sem vrátí mnoha hudebními cenami ověnčená zpěvačka a hudební experimentátorka Lenka Dusilová, která představí mimořádný audiovizuální program ve prospěch benefičního projektu.

Foto: archív Lenky Dusilové

Lenka Dusilová

Článek

Duchcovský zámek se stal dějištěm části videoklipu Indiánky, který Lenka Dusilová natáčela na zámku v únoru letošního roku. Již tehdy zpěvačka uvedla: „V zámecké zahradě mě zaujala chátrající Reinerova freska v pavilonu ze 70. let, který byl postaven po nešťastném zboření špitálního kostela kvůli zamýšlené těžbě uhlí a do kterého byla freska původně zasazena. Na to místo bych se na podzim ráda vrátila s novým solitérským hudebním programem propojeným s vizuálním ztvárněním."

Živé vizuální vystoupení, které doplní benefiční koncert Lenky Dusilové pro Reinerovu fresku, je z dílny kreativního studia Lunchmeat a jeho člena Jakuba Aeldryna. Přímo na místě vznikne živě vytvořená a realizovaná video projekce, postavená na práci s originálním analogovým projekčním strojem. Ručně vytvářené animace budou kombinovány s digitálními efekty a v reálném čase míchány do organické video koláže. Umělec využije reálného pohybu objektů pod kamerou, ale také například zvukově reaktivních vizuálních prvků.

Freska z roku 1728, sejmutá v roce 1956 z kupole kostela zrušeného barokního špitálu, byla na počátku 80. let osazena do betonového prostředí, které se ale ukázalo jako klimaticky nevyhovující. Pilířem celého projektu je Nadační fond pro záchranu Reinerovy fresky a zajištění vhodných podmínek pro její uchování, zřízený Národním památkovým ústavem v roce 2011. Projekt nadace průběžně doprovází kulturní benefiční akce, jejichž cílem je především prezentace a zviditelnění projektu na záchranu zanikajícího Reinerova díla. Z mediálně známých osobností v minulosti tento projekt podpořili například Karel Gott či Lenka Filipová.  

Stejně jako lze samotný transfer fresky považovat za experiment, který měl v konečném důsledku vést k jejímu pomyslnému znovuzrození, i audiovizuální koncept Lenky Dusilové a Jakuba Aeldryna je typem představení, které doposud nemělo v pavilonu obdobu. Neočekávaný zážitek rovněž slibuje propojení hlasových kvalit zpěvačky s osobitým výrazem s akustikou betonového prostředí, které bylo vždy vnímáno jako oříšek pro nejednoho interpreta.

Během představení budou přímo na místě k prodeji benefiční pohlednice a další propagační materiál dokumentující příběh a samotnou stavbu pavilonu pro Reinerovu fresku. Návštěvníci koncertu si zároveň budou moci prohlédnout aktuální stav Reinerova díla, který zůstává neutěšený, přestože byla za poslední dva roky investována suma přesahující milión dvě stě tisíc korun na úpravu a tepelnou izolaci vstupů do pavilonu.  

Akci spolupořádá správa zámku Duchcov a Kulturní centrum Duchcov u příležitosti Dnů evropského dědictví v sobotu 12. září 2015 od 19 hodin. Benefiční koncert Lenky Dusilové pro Reinerovu fresku je nominován v anketě o akci roku na duchcovském zámku v roce 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám