Hlavní obsah

Lékaři Nemocnice Šumperk operují pacienty s pomocí nových ramen

Novinky, Hana Szotkowská

Lékaři Nemocnice Šumperk začali operovat pacienty s dvěma novými C-rameny. Rentgenové přístroje za deset miliónů korun jim pomáhají zejména při traumatologických, chirurgických nebo urologických operacích. Lékařům přitom dokážou poskytnout až 30 ostrých snímků za sekundu.

Foto: Darina Aberlová, Nemocnice Šumperk

Nové C-ramena poskytují lékařům výjimčenou kvalitu zobrazení, od zlomenin stehenních kostí až po drobné články prstů u nejmenších dětí.

Článek

„C rameno je pojízdný rentgen, který se používá během operačního výkonu. Výhodou u těchto moderních přístrojů je fakt, že značně snižují dávky záření a zvyšují tak bezpečnost vyšetření jak pro pacienty, tak pro zdravotnický personál,“ vysvětluje primář radiodiagnostického oddělení MUDr. Jiří Gerold s tím, že nová C-ramena už dnes dokážou přesně spočítat dávku, kterou pacient během výkonu obdrží.

Obě C-ramena disponují výjimečnou kvalitou zobrazení, takže lékařům umožňují detailní zobrazení pohybového aparátu. A to od zlomenin stehenních kostí až například po drobné články prstů u nejmenších dětí.

„Operatér využívá rentgenového záření během operací, například k ověření polohy osteosyntetického materiálu. Díky C-ramenům tak ví, kam přesně šroubky zavést,“ popisuje doktor Gerold a zároveň upozorňuje, že přístroj dokáže lékařům poskytnout až 30 ostrých snímků za sekundu. Ke zvýšenému komfortu operatérů a bezpečnosti pacienta během lékařských zákroků přispívá i velký rozvor C-ramena, jeho rotace ve velkém rozsahu a jednoduchost ovládání celého přístroje.

Nemocnice Šumperk se snaží trvale investovat do svého rozvoje. Jen v loňském roce investoval nový majitel nemocnice MUDr. Martin Polach do jejího rozvoje víc než 50 miliónů korun. Nemocnice nedávno zrekonstruovala plicní oddělení, zakoupila nový mikroskop pro oční operativu za dva miliony korun, porodní sály a dětskou JIP vybavila novými klimatizačními jednotkami. Nedávno také dokončila rekonstrukci superaseptického sálu pro ortopedické operace za 17 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám