Hlavní obsah

Lékař Nemocnice Valašské Meziříčí získal významné ocenění České chirurgické společnosti

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovským úspěchem na odborném poli se může pochlubit lékař Nemocnice Valašské Meziříčí. Pamětní Maydlovu medaili a pamětní diplom získal MUDr. Ladislav Březina, bývalý primář a současný lékař chirurgického oddělení.

Foto: archiv nemocnice

MUDr. Ladislav Březina letos oslavil své životní jubileum - 80 let.

Článek

„Je to pro mě velká pocta za celoživotní přínos chirurgickému oboru,“ uvedl MUDr. Ladislav Březina, kromě kterého obdržel ocenění také například známý lékař prof. MUDr. Pavel Pafko. 

Prof. MUDr. Karel Maydl (1853 až 1903), podle kterého nese medaile své jméno, je považován za zakladatele české moderní chirurgie. Jak uvádějí stanovy České chirurgické společnosti, je toto ocenění udělováno osobnostem vysokých morálních kvalit, které významně přispěly k rozvoji české chirurgie, výrazným způsobem ovlivnily činnost České chirurgické společnosti a zasloužily se o rozvoj lékařství.

MUDr. Ladislav Březina, který letos oslavil své životní jubileum - 80 let, vystudoval po gymnáziu v Přerově Lékařskou fakultu Palackého Univerzity v Olomouci, kde promoval v roce 1961. Poté nastoupil do nemocnice v Rýmařově. Následně byl poslán do ozdravovny Zlaté Hory, kde pobyl 3 měsíce, pak měsíc na interně, 2 měsíce na anesteziologické stáži na chirurgické klinice v Olomouci.

Po vojenské základní službě v roce 1963 nastoupil MUDr. Březina na chirurgické oddělení v Přerově, kde pracoval až do roku 1986, nejdříve jako sekundář a od roku 1973 jako zástupce primáře. Na doporučení krajského chirurga nastoupil jako primář na chirurgické oddělení ve Valašském Meziříčí. Tuto funkci vykonával do konce roku 1990. V roce 1992 se stal spolumajitelem prvního nestátního lůžkového zařízení v České republice „Area Medica“. Od roku 2009 opět působí v nemocnici ve Valašském Meziříčí, kde má na starost chirurgickou ambulanci. Ladislav Březina je ženatý, má 3 děti a 6 vnoučat.

Reklama

Výběr článků

Načítám