Hlavní obsah

Legenda se vrací. V očekávané show Slovenské divy v Praze zazpívá Helena Blehárová

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interpretka jednoho z největších hitů 60. let Š š š Helena Blehárová zazpívá v show Slovenské divy v Praze. Očekávaný koncert, kde všechny zpěvačky doprovodí Rozhlaslový big band Gustava Broma řízený Vladem Valovičem, proběhne 1. února v pražské Lucerně.

Foto: Robert Rohál

Legendární zpěvačka Helena Blehárová v brněnské Zemanově kavárně.

Článek

A protože zpívání Helenu Blehárovou pořád baví a příležitostně stále vystupuje, s radostí přijala nabídku od agentury Martin Production. Na jevišti proslulé Lucerny by měla připomenout i legendární písničku Š š š, další budou překvapením.

Zpěvačka Helena Blehárová se narodila 28. června 1943 v Žilině na Slovensku, ale od svých devatenácti let žije v Brně. Jako jazzová zpěvačka se v polovině 60. letech minulého století uplatnila v programu Orchestru Gustava Broma, s nímž projela takřka celý svět. Během let vyrostla v universální interpretku, která dokázala zazářit na zahraničních festivalech a přehlídkách (MIDEM v Cannes, polské Sopoty).

A na co nejraději vzpomíná ona sama? „Krásná práce byla nejen s Bromem, s nímž jsem poznala svět a velké jazzové festivaly, ale také v pražském Semaforu, kde jsem hrála ve hře Šest žen. Tam jsem se spřátelila s autorem, panem Miroslavem Horníčkem. Tehdy jsme s exportní verzí tohoto představení jezdili hlavně do Německa - a já tak utužila svou němčinu. Často jsem vystupovala také s dvojicí Milan Lasica - Julius Satinský, a mými pěveckými partnery na jevišti byli i Jiří Štědroň a Viktor Sodoma. Fajn spolupráce byla rovněž s Josefem Lauferem, Orchestrem Braňa Hronce nebo se skupinou Šest Strýců, s níž jsem zpívala pop jazz. A co možná někoho překvapí, vystupovala jsem jistou dobu i s Banjo bandem Ivana Mládka na koncertech v Polsku,“ říká v Brně domestikovaná Slovenka.

Více než čtyřicet let je vdaná za brněnského výtvarníka Ivana Blažka, s nímž má dceru Andreu. Dnes se Helena Blehárová těší i ze dvou vnuků - desetileté Gábinky a dvanáctiletého Jakuba. Životní a profesní peripetie zpěvačky ostatně přibližuje i jedna z kapitol knihy Československé legendy populární hudby 70. - 80. léta, kterou nedávno vydalo nakladatelství Grada Publishing.

I když se jí zpívání nikdy nepřejedlo, v roce 1991 kandidovala a byla i zvolená do městského zastupitelstva Brno-střed, kde po čtyři roky pracovala v jeho radě a současně byla delegovaná do Rady Evropy. Když se po čase chtěla vrátit k muzice, objevily se zdravotní problémy s páteří.

Zaručeně pomohly až dvě operace, díky nimž je stále skvěle vypadající zpěvačka opět v pořádku. V poslední době stále častěji vystupuje a před časem jí na CD navíc vyšel retrospektivní výběr nazvaný jednoduše Š š š.

„Dnes nemám za zády velký big band, ale menší muzikantskou partu anebo klavíristu. Ráda vzpomínám i na pár koncertů, které jsem nedávno absolvovala s Jaromírem Hniličkou. Na vystoupeních zpívám většinou evergreeny, ale také blues, swing i jazzem nasáklou muziku,“ uzavírá Helena Blehárová.

Reklama

Výběr článků

Načítám