Hlavní obsah

Lázně Luhačovice i letos otevřely Říční a sluneční lázně

Novinky, Denisa Ižová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní historický areál Říčních a slunečních lázní je kulturní památkou. Lázně Luhačovice, a. s., je i letos otevřely v letní sezóně pro veřejnost. V roce 1903 je postavil nejvýznamnější slovenský architekt Dušan Jurkovič.

Foto: archiv lázní luhačovice
Článek

Proslavila ho i další díla v Luhačovicích, která se zachovala dodnes, jako jsou Jurkovičův dům, Jestřábí, Chaloupka, Vodolé­čebný ústav…

Návštěvníci zde mohou strávit příjemný letní den sluněním na lehátkách, koupání však není možné z technických důvodů. Provozní doba je za příznivého počasí po celý červenec a srpen, od pondělí do neděle, 10:00 – 17:30 hodin, ostatní měsíce v roce má areál zavřeno.

Některé Jurkovičovy mladší stavby měli japonizující pojetí. To se projevilo v novostavbě Říčních a slunečních lázní. Dispozice plovárny je tvořená elementárním sériovým prvkem opakujících se kabin, které vymezují nádvoří s bazénem uprostřed.

Plovárna byla několikrát v původním duchu upravena zejména ve 20. letech 20. století. Bylo to v souvislosti s rozdělením plovárny na ženskou a mužskou část a s přístavbou Vodoléčebného ústavu. Plovárna byla prodloužena a byly doplňovány další kabiny.

Dodnes jsou v Říčních a slunečních lázních zachované unikátní převlékací dřevěné kabiny s původním vybavením. Nejpozoruhodnějším vnitřním prostorem, který architekt Dušan Jurkovič vytvořil v Luhačovicích, je interiér dvoupodlažní odpočívárny. Zachoval se bez větších zásahů a rekonstrukce.

Areál se běžně nevyužívá, i když jeho funkce nebyla změněna, z důvo­du existence přísných hygienic­kých norem na koupání v bazénech. Ty znemožňují koupání v neupra­vené říční vodě. Lázně Luhačovice však nadále uvažují s přestavbou Říčních a slunečných lázní, spolu s nedalekými souvisejícími objekty. Základním kritériem připravo­vané rekonstrukce je zachování ar­chitektonické a památkové hodnoty staveb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám