Hlavní obsah

Laureátkou Kocianovy houslové soutěže se stala Lucilla Rose Mariotti

Novinky, Stanislava Dvořáková

Závěrečným koncertem soutěžního orchestru se sólistou Pavlem Šporclem a vítězů jednotlivých věkových kategorií KHS včetně nové laureátky KHS 2017 byl v sobotu 6.května v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí ukončen 59.ročník Kocianovy houslové soutěže.

Foto: Lukáš Prokeš

Laureátkou KHS 2017 se stala Lucilla Rose Mariotti z Itálie

Článek

Letošního 59.ročníku KHS, který probíhal od 2.-5.května se účastnilo 56 mladých houslových talentů z 15 zemí celého světa, a to dle zastoupení 19 ČR, 8 Srbsko, 6 Polsko, 5 Německo, 3 Rusko, 2 Ukrajina, 2 Bulharsko, 2 Černá Hora, po 1 Chorvatsko, Maďarsko, Itálie, Velká Británie a Norsko, 3 Mongolsko a 1 USA.  

I.kategorie talentů do 10 let přinesla tři překvapení. Objevila se malá česká hvězdička, kdy má ČR po dlouhé době vítěze. Neskutečný byl výkon a 3.místo pět a půl leté ruské dívenky a o dva roky staršího bratříčka německé soutěžící, který byl nejmladším doprovázejícím pianistou, navíc zpaměti.

Výsledky I.kategorie: 1.cena Milan Kostelenec-ČR a Mariyana Dimitrova Stoeva-Bulharsko, 2.cena Azjargal Munkhzul a Batbyamba Jambalbayarnyam-oba Mongolsko, 3.cena Kerstin Greta Groetzschel-Německo a Vasilisa Sokolova Rusko a 2 čestná uznání. Nejmladší účastnice obdržela navíc perníkové housle.

V II.kategorii náš houslista, který minulý rok vyhrál, měl letos silnější konkurenci. Leia Zhu, 10letá miniaturní Číňanka, školená na londýnské Guildhall School, bezchybnou, skvostně znějící technikou ve službách hudebního dojmu, nedala nikomu šanci ji předstihnout. Navíc získala i Cenu za nejlepší provedení skladby Jaroslava Kociana.

Výsledky II.kategorie: 1.cena Leia Zhu-Velká Británie, 2.cena Milena Ploruńska-Polsko, 3.cena Daniel Matějča-ČR a 6 čestných uznání.

Ve III.kategorii se prosadily polské houslistky, které tak odsunuly houslistku ze Srbska, které kralovalo v minulém roce. Dobrý výkon potvrdila česká čtveřice, která získala čestná uznání a Veronika Jugasová navíc Cenu za nejlepší provedení skladby Bohuslava Martinů.

Výsledky III.kategorie: 1.cena Natalia Wojciechowska-Polsko, 2.cena Emilia Szlapa-Polsko, 3.cena Jovana Udović-Srbsko a 5 čestných uznání.

S IV.kategorií přišlo i umělecké vyvrcholení soutěže. České houslistky však tentokrát neskončili v popředí. Kristýna Jungová se o lepší umístění připravila špatnou volbou těžké skladby a ústecká Hana Jasanská (v minulém roce třetí v III.kat.), byla v nevýhodě, jelikož patřila mezi nejmladší. Potenciální vítězka, americká soutěžící, hrála technicky velmi dobře těžké skladby, porota však vice ocenila suverénní přednes Čajkovského koncertu italské soutěžící.

Výsledky IV.kategorie: 1.cena Lucilla Rose Mariotti-Itálie, 2.cena Hana Chang-USA a Marija Radovanovic-Srbsko, 3.cena Staša Žikić-Srbsko a 4  čestná uznání.

Cenou pro nejlepšího českého soutěžícího, kterou obdržel 11letý Daniel Matejča z Liberce je možnost vystoupení na festivalu Harriet Parish v Žamberku. Oceněna byla i Martina Hájková za klavírní doprovod.

V závěru koncertu v Roškotově divadle byla vyhlášena laureátka KHS 2017, kterou se stala Lucilla Rose Mariotti z Itálie s hlavní cenou možnosti vystoupení na Kocianově Ústí 2018.

Nejvýstižnějším ukončením jsou slova emeritního předsedy poroty Ivana Štrause: "Tyhle skvostné děti by si popularitu zasloužily mnohem víc, než mnohá seskupení, jejichž největší kvalitou je pouze hluk."

Reklama

Výběr článků

Načítám