Hlavní obsah

Landek Park v Ostravě zaujal návštěvníky Techno trasy Fajneho léta 2013

Novinky, Josef Zajíc

Lidé v okolí Ostravy využili krásného počasí a nabídky Techno trasy Fajneho léta 2013 a v hojném počtu se dostavili v sobotu 7. září do Hornického muzea Landek parku v Ostravě-Petřkovicích.

Foto: Josef Zajíc

Landek Park pod vrchem Landek. 7.9.2013

Článek

Hornické muzeum Landek Park je největší podnikové muzeum v České republice. Nachází se v Ostravě-Petřkovicích pod vrchem Landek. Areál muzea, které bylo založeno 4. prosince 1993 symbolicky na svátek svaté Barbory patronky horníků, má rozlohu 10 hektarů.

Nejatraktivnějším lákadlem muzea je nález tak zvané Petřkovické, někdy i Landecké venuše. Soška je paleolitická kamenná plastika, kterou objevil 17. července 1953 archeolog Bohuslav Klíma na ostravském vrchu Landek. Soška 4,6 cm vysoká je bezhlavé torzo mladé ženy vyřezané z krevele.

Deváté setkání na TECHNO TRASE Fajneho léta 2013 se konalo právě v tomto areálu. Děti a jejich rodiče se sešli u zachovalého dolu Alselm v areálu muzea. Zájemci mohli absolvovat komentovanou prohlídku do dolu a děti se povozit na šachetním vláčku.

Mnohé děti mohly oči nechat na vybavení automobilu Hlavní Báňské záchranné stanice Ostrava. Prohlédli si všechno, co auto nabízelo, a podrobnosti jim přítomní hasiči vysvětlili.

Pořadatelé pro děti připravili akční úkoly, které souvisí s hornickým povoláním a především se záchranou zraněného horníka.

Museli projít šachetní chodbou a hledat zraněného. Dostali se s maskou na obličeji do zakouřeného prostoru a v takové náročné situaci museli zraněného vyhledat a přenést do bezpečí a transportovat k záchranné službě.

Takhle zmoženým a vyhladověným dětem a rodičům byla opět nabídnuta ochutnávka jídla "Jak šmakuje Moravskoslezsko". Podle šéfkuchaře se podávaly lívance ze zakysané smetany s borůvkami a šlehačkou. Jako hlavní jídlo byl nabízen Slezský bigos, což, podle kuchaře, je národní slezské jídlo.

V doprovodném kulturním programu vystoupila bratislavská kapela ACES a po ní pobavila diváky kopie slovenské legendární skupiny Elán. V 17 hodin se představila kapela Kabát revival, věrná napodobenina nejpopulárnější české skupiny.

Na neděli 8. září pořadatelé zvou na další zastavení TECHNO TRASY Fajneho léta 2013 a to do Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky, kde se hlavní program ponese v duchu 30. let minulého století.

Příští víkend se mohou lidé sejít v sobotu 14. září 2013 v Hasičském muzeu v Ostravě-Přívoze a neděli 15. září ve Vagonářském muzeu ve Studénce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám