Hlavní obsah

"Labské horrorroperry" předvede Ensemble Opera Diversa v bývalé káznici v Brně

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do repertoáru brněnského divadelního a hudebního souboru Ensemble Opera Diversa náleží i původní miniopery. Jak zní, si budou moci zájemci přijít poslechnout 7. června do Brna. Soubor s osobitou poetikou nabídne tři kousky s nádechem hororu. Odehraje je ve stylovém prostředí bývalé káznice na Cejlu.

Článek

Pod názvem Ensemble Opera Diversa je divadelní a hudební soubor znám od roku 2003, vznikl však o čtyři roky dříve. V koncertní řadě se vyhýbá notoricky známým kusům, kombinuje uvádění hudby klasické se soudobou a zásadně nelpí na úzkém vřazení své vlastní tvorby do „moderní vážné hudby“.

„Ensemble Opera Diversa se daří interpretačně, mimořádná je promyšlenost dramaturgie, která nedělá kompromisy s většinovým vkusem a neveze se na obecně známých skladbách,“ napsal brněnský hudební kritik Boris Klepal.

Tentokrát soubor představí v obnovené premiéře z dílny svých kmenových autorů trojici „labských horrorrooperr” Smějící se hlava (kantáta) – Labe (hydrologická árie) – Mluvící dobytek (opera) v režii Kateřiny Reichové.

Cyklus s názvem Mluvící dobytek a tajemné kosti napsali skladatel Ondřej Kyas a libretista Pavel Drábek na motivy povídek Huberta Krejčího a Aleše Rolečka podle strašidelných legend a pověstí Pardubicka, Polabí a zejména tajemné Kunětické hory. Na diváky čekají černý tancmajstr, smějící se hlava, mluvící kráva, zpívající Labe, ale i Božena Němcová, pardubický pohodný, zlá macecha či vyšinutá selka.

Obnovená premiéra se koná v areálu brněnské Věznice na Cejlu 7. června v 19 hod. Hrají: Hana Kuželová, Veronika Chlebková, Jakub Tuček, Vladimír Jindra, Zdeněk Nečas, Jiří Žouželka, Pavel Slivka a kvartet Ensemble Opera Diversa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám