Hlavní obsah

Laboratoře Nemocnice Valašské Meziříčí obhájily při náročném auditu akreditaci

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klinické laboratoře a laboratoř biochemie Nemocnice Valašské Meziříčí prošly v těchto dnech náročným auditem Českého institutu pro akreditaci (ČIA) a obhájily tím prestižní akreditaci na další období až do roku 2020.

Foto: archiv nemocnice

Stěžejní část auditu probíhala přímo v provozu, kde byla kontrolována cesta vzorku od jeho přijetí až po dodání výsledku.

Článek

„Auditorky kontrolovaly shodu s požadavky normy ISO 15189 a vysoce hodnotily nastavený systém managementu kvality,“ zhodnotila primářka oddělení klinické biochemie MUDr. Helena Kosová s tím, že stěžejní část auditu probíhala přímo v provozu, kde byla kontrolována cesta vzorku od jeho přijetí až po dodání výsledku.

Auditorky věnovaly značnou pozornost také kvalitě analytické práce. „Auditorky zdůraznily a kladně hodnotily vysokou odbornost a týmovou spolupráci všech zaměstnanců v laboratoři. Naše pracoviště tak opět potvrdilo, že zaručuje vysokou kvalitu poskytovaných služeb,“ dodává k auditnímu šetření manažerka kvality laboratoří Bc. Marta Hýnarová. 

Akreditace laboratoře znamená formální uznání odborné a organizační způsobilosti laboratoře, což je klíčem ke spolehlivosti a srovnatelnosti činnosti laboratoře. Podle Mezinárodní federace klinické chemie a laboratorní medicíny (IFCC) je zájmem každé dobře fungující zdravotnické laboratoře nechat si nezávisle posoudit svou způsobilost. Na základě kladného výsledku může laboratoř veřejně doložit vysokou kvalitu své práce. 

Reklama

Výběr článků

Načítám