Hlavní obsah

Kytička pro fotografa Miloše Kirchnera

Novinky, Milan Turek

Někdy už nezbývá než vzpomínat, jsou lidé, s nimiž se rozloučíme, aniž bychom to čekali, aniž bychom tušili, že náhle odejdou. V lednu zemřel Miloš Kirchner z Jablonce nad Nisou, fotograf, ještě nedávno vystavoval v Německu, Polsku, Jablonci. Jednu z výstav měl také v Liberci.

Foto: Milan Turek

Miloš Kirchner, vynikající fotograf, společník, ve společnosti elegán zemřel ve věku osmapadesáti let letos v lednu

Článek

Potěšit se v adventním čase roku 2004 návštěvou výstavy obrazů-básní přírody známého fotografa v Turistickém informačním centru v Horním Hanychově v Liberci bylo opravdovým zážitkem.

Pod Ještědem se již tradičně konaly výstavy, zaměřující se na zprostředkování nádhery Ještědských a Jizerských hor a poskytující návštěvníkovi obraz nejbližších a nejkrásnějších partií kraje. Známý a mezi odborníky uznávaný fotograf zachycoval na svých snímcích přírodu Libereckého kraje více než třicet let.

Jeho snímky z Jizerských hor a míst severních Čech bylo možno vidět na řadě osobních i klubových výstavách především v Jablonci nad Nisou, ale také v zahraničí. Mnohými záběry dosáhnul významných ocenění v soutěžích Blatenská růže, Český ráj a v celostátní soutěži Klubu přátel Pentaxu.

Snímky nevznikaly náhodou, o své práci se vyjadřoval: "Jsem zvyklý spát ve spacáku i při dvacetistupňovém mrazu a čekat na východ slunce, v létě jezdím na starém kole vpředu s košíkem, kde mám fotopotřeby. Potom se prodírám koryty potoků, hledám místa nejlepších záběrů."

Krajině, náladovým záběrům a horským zátiším dával přednost před komerčním fotografováním. "V Novém Městě pod Smrkem mám kamaráda, ten mi zavolá, když je příznivé počasí, a potom okamžitě vyrážím. Jindy na sněhu a v mrazu vyměňuju baterie, střídám objektivy, prostě není to jednoduché udělat snímek tak, aby byl podle mých představ," říkal.

Nosil kila techniky do kopců ve vedru i v zimě, čekal hodiny na sluníčko, opar, mlhu, aby vytvořil obraz-báseň zdůrazňující krásu přírody a inspirující k dokonalému prožitku.

Miloš Kirchner se honosil titulem QEP Evropské federace fotografů v Bruselu. S jeho fotografiemi se těšilo mnoho návštěvníků výstavy nejen pod Ještědem, ale později v Německu a Polsku, krášlili si s nimi své domovy a pracovny. Byl postavou reprezentující Liberecký kraj precizní uměleckou prací. Ať je tato vzpomínka kytičkou umělci, který nás před několika dny opustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám