Hlavní obsah

Kytarový virtuóz Štěpán Rak rozezní prostory píseckého divadla

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pedagog, sólista, inovátor kytarové hry, člověk pohnutých osudů, světově uznávaný a ojedinělý muzikant… Spousta dalších přívlastků se váže k této výjimečné postavě našeho hudebního světa, která oblaží 4. ledna písecké publikum hudbou i poselstvím svého ducha.

Foto: archiv
Článek

Štěpán Rak se narodil 8. srpna 1945 v Duchcově, o pár týdnů později coby čerstvý novorozenec dorazil ruském tanku do Prahy - vyhublý, dehydrovaný, úplně apatický a  následně těžce onemocnělý záškrtem. Jen zázrakem se lékařům z pražské nemocnice podařilo vrátit ho do života.

Mezitím jeho matka, příslušnice Rudé armády a nositelka cenění Hrdina Sovětského svazu, byla odvelena zpět na Ukrajinu. Poválečné uzavření hranic a následné události pak způsobily, že se matka pro syna už nemohla vrátit a tak malý Štěpán zůstal v Praze sám. Brzy si jej osvojili manželé Marie a Josef Rakovi, kteří mu poskytli nový domov v Radotíně. 

Coby hoch chodil do houslí, po vystudování radotínské výtvarné školy podlehl kouzlu kytary, a tato láska ho dovedla až k absolvování t pražské konzervatoře. Po vystudování AMU v letech 1975 - 1980 působil na pozvání ve Finsku jako pedagog, sólový hráč i vystupoval s doprovodem předních finských orchestrů.  Po návratu do vlasti vyučoval na pražské konzervatoři, a Jihočechům je jistě blízká jeho konzultační činnost na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích. Později se stal i pedagogem na AMU, kde jako první se ujal studijního oboru klasické kytary. V roce 2000 tu byl prezidentem Václavem Havlem jmenován historicky prvním vysokoškolským profesorem kytary v České republice. 

Jeho novátorský přístup pramení z techniky tzv. Rakova tremola, tedy použití všech pěti prstů pravé ruky. Díky spřáteleným umělcům z celého světa je tato technika šířena a propagována i v zahraničí. K velkým koníčkům Štěpána Raka seniora patří fotografování, zajímá se o numerologii a astrologii, miluje obřadné pití čaje. Ten dal dokonce i název jednomu z jeho CD - Chvále čaje.  

Program koncertu v Písku zahrnuje tituly: Píseň pro Davida - věnováno biblickému králi Davidovi, který tóny své harfy léčil churavou duši krále Saula,  Suita Vivat Comenius - suita pro sólovou kytaru a lidský hlas inspirovaná  loutnovou hudbou dávných mistrů a poselstvím J. A. Komenského, Vůně podzimu - pocta prof. Štěpánu Urbanovi z nového cyklu Chvála vůní, Píseň pro Královnu - věnováno anglické Královně Matce in memoriam,  i zmíněná Chvála čaje - výběr z celovečerního pořadu věnovaného čajům z celého světa.

Koncert začíná v 19.30 hodin v Divadle Fráni Šrámka v Písku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám