Hlavní obsah

Kytaroví mistři se sjeli do Mikulova

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytarový festival Mikulov vstoupil 3. července do jubilejního 25. ročníku. Koncert polského virtuóza Marcina Dylla však týden unikátních hudebních zážitků teprve zahájil.

Foto: Martin Tesařík

Na zahajovacím koncertu exceloval Marcin Dylla z Polska.

Článek

Mikulovským zámkem se od neděle nesou tóny v podání světových špiček klasické kytary. Struny svých nástrojů tam ještě rozezní Jozsef Eötvös z Maďarska, rakouské Diknu Schneeberger Trio, francouzské Paris Guitar Duo, Johannes Monno z Německa a Aniello Desiderio z Itálie. Na pódiu se objeví vždy dvacet minut po dvacáté, vstupné činí 100 korun, snížené je poloviční.

Vítězům mezinárodních kytarových soutěží pak budou patřit festivalová odpoledne. Představí se během nich Harold Gretton, Kyuhee Park, Anabel Montesinos a vystoupí taky kytarový orchestr účastníků. Koncerty startují sedmnáct minut po sedmnácté a vstup na ně je volný.

Duchovní rodiče mikulovského festivalu – Martin Mysliveček, Stanislav Juřica a Olga Dvorská – se před lety inspirovali proslulým kytarovým festivalem v maďarské Ostřihomi, na který již za dob socialismu přijížděli vynikající kytaristé i zpoza železné opony.

Veřejnost v tehdejším Československu takovou příležitost neměla, a právě to byla hlavní motivace k založení festivalu. „Od počátku jeho existence se dařilo lákat do Mikulova skutečné mistry svého oboru a festival postupně získával na prestiži i na rozsahu. Počet asi dvaceti účastníků prvního ročníku se tak rozrostl až na dosud rekordních sto třicet pět v roce 2008,“ vyzdvihl Miloš Šír z organizátorského týmu.

Osobně si pro kytarový festival nedovede představit lepší místo, než je právě Mikulov. Zámecké sály podle něj nabízejí festivalovým koncertům ideální akustické prostředí a spoluvytvářejí nezaměnitelnou atmosféru.

"Mikulov je se svou pozoruhodnou architekturou zasazenou do nádherného přírodního prostředí, ale i se svou pestrou gastronomií a samozřejmě vynikajícím vínem bezesporu jedním z hlavních důvodů, proč se sem jak vystupující umělci a lektoři, tak i festivaloví účastníci rádi vracejí," doplnil Šír.

Bližší informace o letošním programu i umělcích nabízí www.gfmikulov.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám