Hlavní obsah

Kvůli úniku čpavku hasiči evakuovali zaměstnance firmy v Nivnici

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

K likvidaci následků úniku čpavku vyjeli v pondělí časně ráno hasiči do firmy v Nivnici na Uherskohradišťsku. Evakuovali tři desítky zaměstnanců, nikdo neutrpěl újmu na zdraví.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasiči evakuovali v Nivnici tři desítky zaměstnanců firmy.

Článek

„V šest hodin ráno jsme vyslali profesionální hasiče ze stanic Uherský Brod, Uherské Hradiště a Zlín a místní dobrovolnou jednotku do firmy v Nivnici, kde došlo k úniku většího množství čpavku. Velitel zásahu zjistil, že v prostoru strojovny chlazení uniklo padesát kilogramů čpavku,“ informovala tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.

Při úniku čpavku se zapnul bezpečnostní systém a spustilo odvětrávání budovy. Hasiči ihned pomohli s evakuací tří desítek lidí, kteří se v budově nacházeli. Nikdo neutrpěl zranění a nebylo nutné si vyžádat zdravotnickou záchrannou službu.

„Hasiči místo, kde došlo k úniku chemikálie, zkrápěli proudem vody. K odvětrání prostor použili přetlakovou ventilaci. Vodou naředěný čpavek následně skončil v havarijní jímce, z níž hasiči látku odčerpali do připravených nádob a ty umístili do tmavého a chladného prostoru. Likvidaci čpavkové vody si dále již zajistí provozovatel firmy,“ dodala mluvčí.

Nakonec hasiči provedli měření detektorem na výskyt čpavku s naměřenou hodnotou 0 ppm. Místo zásahu předali zástupci firmy a vrátili se zpět na své stanice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám