Hlavní obsah

Kvůli moru prasat pořizuje zlínská radnice soupis chovaných zvířat

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Situací kolem výskytu silně přenosného afrického moru prasat se intenzivně zabývají úředníci zlínského magistrátu. Kvůli zmapování situace ve Zlíně se obrátili na chovatele s žádostí o evidenci těchto zvířat.

Článek

„Na území Zlínského kraje byla potvrzena nákaza afrického moru prasat. Státní veterinární správa proto prostřednictvím Krajské veterinární správy nařídila mimořádná veterinární opatření na vymezeném území, jehož součástí je i celé území statutárního města Zlína,“ sdělil Lukáš Fabián z tiskového oddělení magistrátu.

„Zlínská radnice žádá všechny chovatele prasat určených pro domácí porážku i majitele miniprasátek či zakrslých prasátek chovaných v domácnostech na území statutárního města Zlína, aby nejpozději do pátku 30. června do 12:00 hodin kontaktovali Odbor životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína za účelem zpracování jejich úředního soupisu. Je nezbytné zjistit počty chovaných zvířat, adresu chovu a kontaktní údaje majitele,“ upozornila Vladimíra Pavlovová, vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství.

Radnice několikrát denně opakuje žádost ve vysílání městského rozhlasu a informuje i prostřednictvím webových stránek městského úřadu.

„Protože jde o závažnou událost, je zde stanovena i sankce při porušení. U právnických osob může jít až o dva milióny korun, u fyzických osob se pokuta může vyšplhat až na 50 tisíc korun. Opatření jsou však nutná, aby nedošlo k rozšíření této nemoci mezi hospodářská zvířata. Vzhledem ke stoprocentní úmrtnosti by byly následky fatální. Nemoc naštěstí není přenosná na člověka,“ zdůraznil Lukáš Fabián.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám