Hlavní obsah

Květy amarylis zaplaví spolu s Arcimboldovými portréty Vokův třeboňský zámek

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renesanční třeboňský zámek je neodmyslitelně spjat s bonvivánem, ale i mecenášem umění a diplomatem Petrem Vokem. Ten bývá většinou líčen coby prostopášník, ale to je zavádějí pohled. Nádherný zámek hostí potřinácté tradiční květinovou výstavu, přitahující každoročně zástupy nadšených návštěvníků.

Foto: Zámek Třeboň

Fantazijní květinové kreace s Arcimboldovými portréty

Článek

Doba Rudolfa II. a jeho obliba malíře Arcimbolda

Od soboty 13. dubna lze obdivovat tisícovku květů, hlavně amarylis doplněných o ovoce, zeleninu, přírodniny či schránky mořských živočichů až do Velikonočního pondělí 22. dubna. Na zahájení je připravený doprovodný program s ukázkami dobových tanců souboru Campanello.

Letošní ročník spojuje amarylis s tvorbou manýristického malíře Giuseppe Arcimbolda, který v druhé polovině 16. století působil na dvoře Habsburků ve Vídni a v Praze. Jeho díla měl v oblibě císař Rudolf II. 

Kasteláni Třeboně jsou z amarylis unešeni

Původem jihoamerická květina, kterou Evropa obdivuje od konce 17. století, učarovala již předchozímu kastelánovi třeboňského zámku. V tradici pokračuje i jeho nástupce Vít Pávek:

„Amarylis je za těch třináct let, kdy se výstavy na zámku konají, už jakousi značkou, která k Třeboni patří stejně jako pětilistá růže či rybníky. Na počátku jsme květinové výstavy pořádali také s růžemi, liliemi, tulipány, ale amarylis každý přehlížel. Proto se květiny chopil můj předchůdce Pavel Hofman a každý rok jí spojoval s různými tématy, například s japonskými inspiracemi, proutím, sklem nebo karnevalem. Rád jsem v loňském roce na tradici navázal a u příležitosti roku šlechtické diplomacie jsme amarylis připodobnili ke květinové dámě doprovázející diplomatické styky Schwarzenbergů.”

Floristé si dávají záležet i na jiných zámcích

Výstavu pod taktovkou brněnského floristy Slávka Rabušice, který je specialistou na historické květinové vazby a svatební floristiku, připravili zahradníci z kláštera Zlatá Koruna, zámků Kratochvíle, Červený Dvůr u Českého Krumlova a Hluboká.

„Nechyběli ani třeboňští kolegové, kteří mezi sebou opět přivítali bývalého kastelána Pavla Hofmana,” dodal Pávek.

Přehlídka barev a tvarů

Na výstavě návštěvníci uvidí kolem tisícovky květů, z toho 223 kusů amarylis v různých barevných odstínech. Vazby doplňují pryskyřníky, ostrožky, hyacinty, růže, lilie a tulipány. Květiny byly dovezeny z Nizozemska, některé byly vypěstovány na domácí půdě, v Olomouci. Nedílnou součástí jsou i zelené doplňky jako palmové listy, buxus či listnatec.

„Stejně jako jsou Arcimboldovy portréty komponované z různých předmětů, naše květinové aranže doplní kromě kopií umělcových děl také rozmanité druhy ovoce a zeleniny, knihy, přírodniny či schránky mořských živočichů,” prozradil kastelán Pávek.

Prohlídky nazdobenými interiéry jsou bez průvodce, na dotazy budou odpovídat kustodi. 

Dobu, v níž malíř Arcimboldo tvořil, přiblíží i doprovodný program. V sobotu 13. dubna předvede soubor historických tanců Campanello ukázky renesančních a barokních tanců. Vystoupení ve Schwarzenberském sále zámku začínají v 10:30 a 14:30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám