Hlavní obsah

Kvarteto Presto ze ZUŠ Zlín přivezlo z Jakutska zlato

Novinky, Jana Kubáčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní festival Diamantové noty měl devět tisíc účastníků. Jedná se o největší festival dětí a mládeže v Rusku. Ve dnech 23. - 29. března se ho zúčastnilo klarinetové kvarteto Presto ze ZUŠ Zlín, které získalo první místo. Mladí muzikanti byli jediní zástupci České republiky a Evropy vůbec.

Foto: Archiv J. Slavíka

Na jedné z mnoha scén festivalu.

Článek

Klarinetové kvarteto Presto hraje ve složení Vojtěch Wurst, Michal Úlehla, Martin Kandel a Martin Pikna, svého úspěchu dosáhli pod vedením pedagoga a hudebníka Jana Slavíka. Na festivalu byli jako jediní Evropané atrakcí. Většina účastníků akce byla z Ruska, mezi nimi zástupci z Dálného východu, Číny, či Malajsie.

Jakutsko je součástí republiky Sacha. Festival se odehrával na sedmi scénách, čeští zástupci hráli na několika z nich a byli součástí i slavnostního galakoncertu.

„Porota z konzervatoře Jakutska hodnotila soutěžící v oborech tanec, choreografie, kostýmy, zpěvy a komorní soubory. Náš klarinetový kvartet byl velmi úspěšný a obsadil první místo,“ uvedl Jan Slavík. Ten žáky vedl nejenom hudebně, ale ležely na něm i organizační záležitosti celé výpravy, které bere jako nemalou zkušenost. Cení si vřelého přijetí pořadatelů,

„Po celou dobu pobytu se nám dostávalo zvláštní pozornosti, měli jsme svou překladatelku i osobního řidiče. Skoro každý večer jsme byli zváni na rauty pro vzácné hosty, kde jsme měli možnost seznámit se s dalšími vybranými účastníky, poznávat jejich kulturu a gastronomické speciality Jakutska. Absolvovali jsme i půlhodinový rozhovor, vystoupení v místní televizi a interview do jakutských novin.“

Hudebníci hráli každý den svého pobytu, přesto stihli i několik výletů za krásami diamantové velmoci - projížďky se psím spřežením, návštěva Muzea mamutů, či ledové jeskyně Říše věčného mrazu.

Žáci Jana Slavíka ze ZUŠ Zlín, ať už jsou to klarinetisté či saxofonisté, pravidelně na soutěžích a festivalech obsazují přední příčky. Většinou pak následuje nominace pořadatelů na další festival v jiné zemi. Navštívili už mimo jiné Gruzii či Izrael.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám