Hlavní obsah

Kvalitu vín pohlídá značka VOC Mikulov

Novinky, Dana Smrčková

Původ a nejvyšší kvalitu vína bude nově garantovat značka VOC Mikulov – vína originální certifikace. Od začátku dubna ji podle rozhodnutí ministerstva zemědělství může udělovat občanské sdružení V. O. C. Mikulov.

Foto: Martin Tesařík

Ilustrační foto.

Článek

Členy sdružení je prozatím sedm vinařských firem z Mikulovské vinařské podoblasti, a to Petr Marcinčák, Hynek Holánek, Vojtěch Huserek, Vinařství Kovacs, Miroslav Volařík, Vinařství Mikrosvín Mikulov a Sonberk. Právě jejich vína se mohou honosit tímto označením. Spotřebitel je pozná podle pásky s logem kolem hrdla láhve.

Řeč je přitom o vínech zvláštní kategorie, která podléhají přísným kritériím. Samotní vinaři vlastně určili, jak má vypadat typické víno pocházející z jejich regionu, a dále dohlížejí na dodržování nastavených pravidel. Každý nový člen sdružení se jimi musí beze zbytku řídit.

„Podmínky pro udělení označení VOC Mikulov stanovují, jak musí být tato vína vyrobena a uváděna do oběhu.  Jde například o způsob hospodaření ve vinici, minimální cukernatost hroznů, omezený výnos na hektar, výhradně ruční sběr hroznů nebo maximální objem láhví, které musí uzavírat kvalitní korkový uzávěr,“ doplnil Petr Marcinčák, předseda výkonného výboru V. O. C. Mikulov.

Do systému VOC Mikulov je zařazeno sedm odrůd vinné révy – Ryzlink rýnský a vlašský, Rulandské bílé, šedé a modré, Pálava a Svatovavřinecké. Každá z nich musí splňovat předepsanou barvu, vůni a chuť. „Prvním ročníkem pro přiznání označení vína VOC Mikulov je ročník 2011,“ upřesnil Marcinčák.

Získat certifikaci pro udělování označení VOC bývá obvykle během na dlouhou trať. Žádost o přidělení podávalo sdružení jako první v roce 2005. Neúspěšně.

„Po letech diskusí a vzniku VOC Znojmo je konečně na světě i VOC Mikulov. Udělali jsme tak další krok k apelačnímu systému hodnocení vín, který se zaměřuje na místo původu a kvalitu. Je typický pro Francii nebo Itálii. Stávající germánský systém oproti tomu stojí na klasifikaci podle cukernatosti hroznů,“ vysvětlil Marcinčák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám