Hlavní obsah

Kvakoška K57 hlásí návrat do pražské zoo, za 34 hodin urazila 2200 kilometrů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelnými letci se ukázali kvakoši noční, které do jejich zimovišť sledovala satelitní navigace. Čtveřice ptáků, kteří hnízdí v pražské zoo, odlétla na svá zimoviště, a nyní se vracejí zpět. První samička s označením vysilače K57 přiletěla až z africké Mali.

Foto: Lubomír Peške

Kvakoška přiletěla z Afiky na apríla

Článek

Nesmírně rychlá migrace, přiletěla na apríla

„Ze čtyř kvakošů nočních, kteří byli loni označeni v areálu Zoo Praha satelitními vysílači, se první již vrátil na své hnízdiště. Ornitology Lubomírem Peškem a Karlem Pithartem zde byl pozorován v sobotu 1. dubna. Poprvé se tak u tohoto druhu podařilo zmapovat cestu do zimovišť a zpět na hnízdiště,“ oznámil ředitel zoo Miroslav Bobek.

Migrace samičky s označením K57 byla nesmírně rychlá, například cesta od afrického pobřeží do zimoviště - tedy i přes celou Saharu - jí trvala pouhých 53 hodin. Zimovala nejprve u řeky v Nigérii, později se přesunula do Mali. Návrat jí překvapivě trval déle, i tak ale v jedné z etap své zpáteční cesty urazila během 34 hodin přes 2200 km!

Projekt satelitního sledování kvakošů nočních organizuje Zoo Praha za podpory Komerční banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám