Hlavní obsah

Kühnův dětský sbor nadchl i arcibiskupa pražského Dominika Duku

Novinky, Jiří Šmucler

Je to neuvěřitelné, ale Kühnův dětský sbor slaví 80. výročí svého založení. Takovým rekordem se nemůže pochlubit žádný jiný český umělecký soubor. Na galakoncertu v pražském Rudolfinu Kühnův dětský sbor nadchl každého.

Foto: Karel Šuster

Kühnův dětský sbor v Rudolfinu

Článek

Galakoncert se konal v předvečer výročí založení Kühnova dětského sboru pod záštitou prezidenta republiky Václava Klause, za přítomnosti arcibiskupa pražského Dominika Duky a s poselstvím od sv. Anežky České v podobě pamětní medaile pro sbormistra souboru prof. Jiřího Chválu za záslužnou a dlouhodobou práci.  

Na adventním večeru zazněly slavné árie z oper a Česká vánoční mše Jakuba Jana Ryby. U dirigentského pultu Komorního orchestru pražských filharmoniků se vystřídal nadějný dirigent Petr Louženský a zasloužilý profesor Jiří Chvála. Skvělý výkon podali sólisté Yvona Škvárová, Jaroslav Březina a Filip Bandžak - bývalí členové Kühnova dětského sboru, a japonská zpěvačka Michiyo Kejko zastupující nemocnou Janu Siberu.

Rybova vánoční mše v provedení Kühnova dětského souboru byl zážitek a jako vždy při závěrečné části Communio, kdy zpívá forte celý sbor i sólisté, se tajil dech a mrazilo v zádech. Soustředěnost starších dětí na partituru a sbormistra byla obdivuhodná a uvolněnost těch nejmenších „kühňat“ zpívajících bez partitury byla dojemná i úsměvná. Jejich oči zářily, protože to byl jejich velký den.  

Kühnův dětský sbor se stal pojmem pro kvalitní sborový zpěv v provedení talentovaných mladých zpěváků. Prvním sbormistrem a zároveň zakladatelem souboru byl operní sólista Jan Kühn. V roce 1932 se skupinkou dvaceti zpěváčků vstoupil do éteru začínající rozhlasové stanice a bavil posluchače živými pořady národních písní.  

Jiří Chvála, který stojí v čele souboru již 44 let, říká o Janu Kühnovi: „Malé svěřence vedl k přirozenému, zdravému a správnému tvoření tonu a k přesné intonaci. Každý talent našel ve sboru uplatnění." Sám Chvála se zasloužil o rozvoj souboru rozšiřováním repertoáru, účastí na festivalech a spolu s druhou sbormistryní Světlanou Tvrzickou dovedl soubor v mezinárodních soutěžích k metám nejvyšším.  

Adventu sluší rozjímání nad prožitým rokem. Nechť k tomu pro klid v duši zní vánoční hudba… 

Video z části koncertu - zde

Reklama

Výběr článků

Načítám