Hlavní obsah

Kudlankám oteplování zjevně svědčí

Novinky, Jiří Smutný

Kudlanka nábožná je sice u nás vedena jako chráněný druh, ale pomalu přestává být tak vzácná, jako bývala kdysi. Příčinou je nejspíš zvyšování teploty.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Na globální oteplování existují dva odlišné názory. Někdo tvrdí, že neexistuje, někdo zase opak. V posledních letech přibývá jednoznačných vědeckých důkazů, že k oteplování skutečně dochází. Jedním z nich může být i rozšiřování životního prostředí kudlanek.

Kudlanky jsou dravý hmyz, žijící zejména v tropech. Na světě je jich známo 2500 druhů. U nás žije jediný - kudlanka nábožná (Mantis religiosa). Tento hmyzí predátor proslul zejména všeobecně vžitou představou, že samička po spáření samečka sežere. Není to ale tak docela pravda. Děje se tak pouze v případě nedostatku potravy.

Kudlanky se u nás dříve vyskytovaly pouze výjimečně na jižní Moravě, a to v části Podyjí a v lokalitě Váté písky u Bzence. V posledních letech se ale jejich výskyt rozšířil prakticky na celou Moravu. Je známo i několik míst v Čechách, kde již trvale žije.

Vypadá to tak, že zatímco některé živočichy celkové oteplování naší planety ohrožuje, teplomilným kudlankám naopak prospívá.

Reklama

Výběr článků

Načítám